Logo Brabant Herinnert

Legging struikelstenen

Op een aantal plekken in Meierijstad liggen ze al: struikelstenen. Kleine gedenkstenen ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust. Binnenkort worden enkele nieuwe struikelstenen gelegd in Veghel.

  • Op zondag 16 april om 14.30 uur bij Hoofdstraat 21 in Veghel (voormalig pand HoutBrox). De Duitse initiatiefnemer en kunstenaar van de Stolpersteine, Gunther Demnig, is hierbij aanwezig. Op dit adres worden herdacht: Emma de Winter-Cohen (75 jaar), Erna Sara Neustadt (49 jaar) en Alida Schuijer-van Emmen (58 jaar).
  • Op zondag 16 april om 15.30 uur bij Hoofdstraat 65 in Veghel (pand Blokker). Op dit adres worden herdacht: Arnold en Bertha van der Sluis (48 en 41 jaar) en hun dochters Lies (16 jaar), Jetty (14 jaar) en Emma (3 jaar). Deze stenen worden gelegd door nakomelingen van de familie Van der Sluis, die hiervoor overkomen vanuit Israël. 
  • Op zondag 21 mei worden struikelstenen gelegd in de Heuvelstraat in Veghel. Hier worden herdacht: Hertog de Winter (77 jaar), Johanna de Winter-Hertog (66 jaar), Jules de Winter (36 jaar), Kaatje de Winter (72 jaar) en Leentje de Winter (67 jaar).

Eerder werden in Veghel struikelstenen gelegd voor Nico Wolf (24 jaar) en Nico Nathan Wolf (28 jaar) aan de Gasthuisstraat 5 en voor Job de Groot (82 jaar) en Rosa Meijer-de Groot (75 jaar) aan de NCB-Laan 6. Kijk voor meer informatie en een overzicht van de Holocaust slachtoffers uit Meierijstad op de website van Stichting Struikelstenen Meierijstad.

Struikelstenen (Stolpersteine) zijn bijzondere herdenkingsstenen die worden aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De keien zijn voorzien van een gegraveerd metalen plaatje met de naam van het slachtoffer, inclusief geboorte-, deportatie- en sterfdatum. In Nederland liggen meer dan 1000 struikelstenen, in heel Europa bijna 100.000. 

Contact

Hoofdstraat 21

Veghel

Wanneer

16 april 2023 14:30
21 mei 2023

Toegang en prijzen

Bekijk de website van het evenement voor meer informatie over prijzen en toegang.