Museum Jan Heestershuis huist van 10 september 2024 tot en met 26 januari 2025 een nieuwe expositie: Stof tot Nadenken – textiel op de keper beschouwd. In de museumwinkel is de speciaal voor deze expositie en voor 80 jaar vrijheid ontworpen Vrijheidssok verkrijgbaar.
Tegenstrijdigheden
De wereld van textiel is er een van tegenstrijdigheden. Enerzijds staat textiel heel dichtbij ons. We dragen het zelfs op onze huid. Maar anderzijds staat de herkomst van textiel vaak heel ver van ons af. Dat is niet altijd zo geweest: ooit had Nederland een bloeiende textielindustrie. ln Schijndel stond zelfs een grote sokkenfabriek, Jansen De Wit. Deze expositie, die tot stand kwam in samenwerking met designer en gast-curator Bianca van der Linde, laat de verschillende kanten van textiel zien: hergebruik en duurzaamheid, massaproductie en persoonlijke identiteit. En biedt hiermee stof tot nadenken.
Vrijheidsrok en vrijheidssok
Textiel is bij uitstek een materiaal waar – ook op individueel niveau – heel creatief mee omgegaan wordt. Als kleding, versiering voor je woning of kunst. Daar tegenover staat een massa-industrie die grote aantallen produceert, jaar na jaar, trend na trend. Kleding geeft ons de noodzakelijke lichaamsbescherming en het maakt vaak een groot deel uit van ons zelfbeeld. Wat je aantrekt biedt je de kans om je uit te spreken of je juist te conformeren. Het fungeert als communicatiemiddel. Zo gingen vrouwen na afloop van de Tweede Wereldoorlog rokken maken van restjes stof met een speciale betekenis: Een lapje van een blouse van een geliefde of van een broek van een familielid. Deze Vrijheidsrokken waren bedoeld om te herinneren wat er achter ons lag en de herwonnen vrijheid te vieren. Nu – in het kader van de herdenking van 80 jaar Vrijheid – hebben deze rokken als inspiratie gediend voor de door Bianca van der Linde speciaal voor deze expositie ontworpen Vrijheidssokken.
Te koop in de museumwinkel
Onderdeel van de expositie zijn de originele vrijheidsrokken naar ontwerp van verzetsstrijdster Mies Boissevan van Lennep uit een bruikleen van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Het ontwerp van de speciale vrijheidssokken is hierop gebaseerd. Het bestaat ook uit allemaal verschillende vlakken die staan voor de verschillende invloeden in onze huidige gepolariseerde samenleving. Draag deze sokken met respect voor degene die voor ons gevochten hebben en dat nog steeds doen. En vertel jouw verhaal door er iets aan toe te voegen. Wie ben jij en wat wil je uitdragen? Je kunt het laten zien met jouw eigen sok. De Vrijheidssok is verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Jan Heestershuis voor 9,99 euro.
Stof tot nadenken
Bij de expositie komen tal van kwesties aan de orde. Wat gaat er schuil achter jouw t-shirt? Welke dilemma’s spelen er rondom duurzaamheid? Hoezo is kleding van een merk beter? Klopt dat eigenlijk wel? Waarom zou je zelf iets maken? Maakt het dragen van een roze muts met oortjes je een feminist? Deze expositie biedt geen concrete antwoorden… wel veel stof tot nadenken.