Musea

Ga er op uit met je familie en vrienden en ontdek onze partner musea in Noord-Brabant. Ga terug in de tijd en ontdek de vele inspirerende geschiedenisverhalen over de Tweede Wereldoorlog die nog altijd tastbaar en voelbaar zijn.

Nationaal Monument Kamp Vught

Het herinneringscentrum van Nationaal Monument Kamp Vught verteld over het ontstaan van het kamp en over het nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsmuseum Overloon

Oorlogsmuseum Overloon

Het museum presenteert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Zie hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren.

Museum Bevrijdende Vleugels Best

Bevrijdende Vleugels vertelt het heftige verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden.

Maczek Memorial Breda

In Breda vind je het Generaal Maczek Memorial, aangrenzend aan het Pools Militair Ereveld. Dit memorial biedt ruimte voor erkenning en herdenking van de bijdrage die de Poolse strijders hebben geleverd aan onze vrijheid.

Bekijk meer musea in Brabant

Biesbosch MuseumEiland

Nationaal Park de Biesbosch een hemel voor natuurliefhebbers. Het Biesbosch MuseumEiland toont de historie, het heden en de toekomst van dit gebied, maar laat vooral ook zien hoe de mens het gebied heeft vormgegeven.

Het Hornemann Huis

Kom meer te weten over Het Hornemann Huis, waar de geschiedenis van de familie Hornemann in WOII tot leven wordt gebracht. Laat je meeslepen in deze tijdsreis en reflecteer over vrijheid en tolerantie in deze hedendaagse wereld.

Erevelden Bergen op Zoom

De Erevelden in Bergen op Zoom herinneren ons aan de moedige mannen en vrouwen die hun leven gaven voor vrijheid en vrede, een indrukwekkende en ontroerende plek om respect te tonen en te in alle stilte stil te staan bij deze helden.

Weest op uw hoede

Het Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” vertelt het vergeten verhaal van de mobilisatie van het Nederlandse leger in de periode 1939-1940 en de gebeurtenissen tijdens de meidagen van 1940, toen Nederland probeerde strikt neutraal te blijven.

Indisch Museum Breda

Het Indisch Museum in Breda brengt de rijke cultuur en geschiedenis van Nederlands-Indië tot leven, een educatieve en boeiende ervaring voor bezoekers die meer willen weten over dit belangrijke stukje erfgoed.

Gedenkplaats Kamp Haaren

De Gedenkplaats Kamp Haaren herdenkt de slachtoffers van het voormalige Polizei- und Untersuchungsgefängnis in Haaren tijdens WOII, waar Indische gijzelaars, preventieve gijzelaars en verschillende andere gevangenen werden vastgehouden en geëxecuteerd.

Timberwolvesmuseum

Wat ooit als een eenvoudige hobby begon, groeide gestaag uit tot het Militair Historisch Museum, officieel geopend op 30 juni 2002 door burgemeester Neeb van Zundert. Het museum richt zich voornamelijk op de Amerikaanse 104e Infanteriedivisie, bijgenaamd “Timberwolves”, die de gemeente Zundert bevrijdde, en belicht tevens de aanloop naar en gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, inclusief de meidagen van 1940 en de bezetting, met speciale aandacht voor de veteranen uit Achtmaal.