Doe mee met Brabant Brug naar Vrijheid!

Op weg naar 80 jaar vrijheid in Brabant

Doe mee met Brabant Brug naar Vrijheid!

Bij Brabant Herinnert draait het in 2024-2025 om meer dan alleen herinneren, herdenken en het vieren van vrijheid; het gaat om verbinden. Met het concept: Brabant Brug naar Vrijheid verbinden we Brabant in letterlijke en figuurlijke zin.

Brabant Brug naar Vrijheid

We willen alle bruggen die een rol hebben gespeeld tijdens de bevrijding van Noord-Brabant in de schijnwerpers zetten, van Operatie Market Garden tot de Slag om de Schelde. We verbinden generaties, gebeurtenissen en tijd. We zoeken de bruggenbouwers in dorpen en steden, interviewen deze verbinders van vandaag de dag en geven bruggenbouwers een podium. Zo krijgt elke brug een verhaal dat mensen verbindt, zichtbaar maakt en tot de verbeelding spreekt, of het nu gaat over de Tweede Wereldoorlog of een conflict van vandaag.

Doe mee met Brabant: Brug naar Vrijheid!

Heb je een project dat past bij Brabant: Brug naar Vrijheid, of het nu op een echte brug plaatsvindt of het thema symboliseert? Neem dan contact met ons op via info@brabantherinnert.nl. We voegen jouw project graag toe aan ons programma!

Door je aan te sluiten bij Brabant Herinnert, verbinden we het aanbod in Brabant en brengen we alle initiatieven samen op één plek. Op deze manier bereik je een groot en nieuw publiek, inspireer je andere organisatoren en laten we als Brabant zien wat voor impact de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op onze provincie en hoe we de verhalen van toen doorgeven aan onze toekomstige generaties.

Kom in actie, deel je plan voor Brabant Brug naar Vrijheid en help mee om geschiedenis levend te houden!

Dien je aanvraag in!

Dankzij het Cultuurfonds Brabant en de Provincie Noord-Brabant kun je vanaf 20 juni 2024 financiering aanvragen voor jouw project. Lees meer over deze regeling, de deadlines en voorwaarden op de website van het Cultuurfonds Brabant.

Laat je inspireren door andere organisatoren!

Operation Market Garden | Wandelestafette

De Provincie Limburg, Gelderland en Brabant slaan de handen ineen en organiseren een wandelestafette om het programma rondom Operatie Market Garden te verbinden. De route van de estafette volgt de historische Airborne route en gaat over meerdere bruggen die belangrijk waren tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. De lopers dragen persoonlijke verhalen over vrede en vrijheid met zich mee. De verhalen worden overgedragen tijdens diverse overdrachtsevents die lokaal worden georganiseerd.

Bossche bruggen verbinden!

De gemeente ‘s-Hertogenbosch verbind in aansluiting op Brabant: Brug naar Vrijheid, samen met Bossche veteranen in de maand oktober 2024 drie Bossche bruggen. De meeste bruggen waren door de bezetter opgeblazen. Via een smalle overgang bij Sluis 0 wisten de Britse bevrijders uiteindelijk de binnenstad te bereiken. Dit jaar staan drie kenmerkende bruggen centraal bij de viering van 80 jaar bevrijding: Sluis 0, de Diezebrug en de Royal Welshbrug. Langs deze bruggen naar de vrijheid wordt een wandeling georganiseerd door Bossche veteranen en de afdeling Erfgoed komt met een stadswandeling langs deze en andere iconische plekken rondom de bevrijding van de stad. 

Het Huis '44-'24 | Theatervoorstelling

‘Het Huis 44-24’ is een theaterbelevenis die zich afspeelt in twee periodes. In 1944: ‘De bevrijding’ en 2024: ‘Het huidige tijdsgewricht’. Binnen het verhaal slaan de theatermakers een brug van verleden naar heden. Wat speelde zich hier vroeger af en wat gebeurt er nu? Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen toen en nu? Is er eigenlijk wel zoveel veranderd? 

Flags for Freedom | Carin Simons

Voor 2024 heeft Carin Simons een nieuw verbindend sociaal kunstproject ontwikkeld: Flags for Freedom. Dit project is afgetrapt op 5 mei 2024. Het eindresultaat wordt in september 2024 onthuld en tentoongesteld aan de bruggen in Meierijstad.  Flags for Freedom zal gedurende 6 weken te bewonderen in de gemeente. 

Iedereen die zich betrokken voelt bij het thema vrijheid is ook dit jaar van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit verbindende kunstproject.

 

Lopend over Bruggen | Stichting 18 september

6 Juni is het 80 jaar geleden dat, met de invasie in Normandië (D-Day), de bevrijding van Europa begon. Elk jaar op 18 september brengen wielrenners het bevrijdingsvuur vanuit Bayeux naar Eindhoven. Op zondag 9 juni zal een groep van zo’n 30 hardlopers gezamenlijk het bevrijdingsvuur vanuit het centrum van Eindhoven naar Museum Bevrijdende Vleugels brengen. De 30 kilometer lange route “Lopend Over Bruggen” die de hardlopers in estafettevorm afleggen, gaat langs zo’n 25 oorlogsmonumenten en over bruggen in de regio.

Sluit aan bij de communicatie van Brabant Herinnert

Wil je jouw betrokkenheid bij Brabant Brug naar Vrijheid vergroten en anderen inspireren om mee te doen? Dat kan! Gebruik verschillende communicatiemiddelen om jouw project en activiteiten onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

  • Zorg ervoor dat jouw evenement wordt opgenomen in de agenda van Brabant Herinnert. Hierdoor vergroot je de zichtbaarheid van je activiteit en kunnen geïnteresseerden gemakkelijk vinden wat er te doen is.
  • Maak gebruik van social media om jouw boodschap te verspreiden. Gebruik de hashtags #BrabantHerinnert en #studioherinner en tag @brabantherinnert om ervoor te zorgen dat jouw berichten worden opgemerkt en gedeeld. Brabant Herinnert is actief op Facebook, Instagram en LinkedIn.
  • Er is een speciale Brabant Herinnert toolkit ontwikkeld om je te ondersteunen bij het promoten van jouw project. Hierin vind je onder andere logo’s, banners en andere promotiematerialen die je kunt gebruiken op jouw website, social media en in drukwerk. Maak hier optimaal gebruik van om jouw boodschap kracht bij te zetten en tegelijkertijd te profiteren van de herkenning van het merk Brabant Herinnert.
  • Heb je een project dat gebaseerd is op bruggen en aansluit bij Brabant: Brug naar Vrijheid? Geef dit dan door aan ons via info@brabantherinnert.nl! We willen graag alle bruggenprojecten opnemen op de bruggenkaart, zodat een volledig overzicht ontstaat van alle activiteiten die plaatsvinden rondom dit thema. Samen bouwen we aan een netwerk van verbinding en herinnering.

Door actief gebruik te maken van deze communicatiemiddelen draag je bij aan het vergroten van de impact van Brabant Brug naar Vrijheid en help je mee om de boodschap van vrijheid en verbinding door heel Brabant te verspreiden.

Ben je nieuwsgierig naar welke bruggen zich in jouw buurt bevinden en welke militair-historische achtergrond daaraan verbonden is? Bekijk en zoek dan via de kaart hieronder!