Logo Brabant Herinnert

Concept

Op weg naar 80 jaar vrijheid in Brabant

We zoeken de verbinding ook waar deze niet meteen voorhanden is.

 

Waar bij het programma Brabant Remembers met 75 jaar vrijheid het verbeelden van de verhalen voorop stond, legt Brabant Herinnert nu in 2024-2025 met 80 jaar vrijheid meer nadruk op de verbinding. We zoeken de verbinding ook waar deze niet meteen voorhanden is. Daar proberen we bruggen te bouwen. En met dit project doen we dat letterlijk. We laten de bruggen in Brabant, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun verbindende kracht verloren doordat ze werden opgeblazen of anderszins ontoegankelijk waren, een podium zijn.

Aansluiten bij Brabant: Brug naar Vrijheid

Organiseer je eigen project!

Idealiter zetten we alle bruggen in het licht die tijdens de bevrijding van Noord-Brabant onderdeel zijn geweest van een militaire operatie, van Operatie Market Garden tot de Slag om de Schelde. We slaan bruggen tussen generaties, gebeurtenissen en tijd. We vinden de bruggenbouwers van de dorpen en de steden, we ondervragen de bouwmeester, we stellen een bruggenhoofd aan, we geven de brugwachter een podium. Zo krijgt elke brug een verhaal dat verbindt, zichtbaar maakt en tot de verbeelding spreekt. Over de Tweede Wereldoorlog of over een oorlog van vandaag. Heb jij een individueel project dat aansluit bij Brabant: Brug naar Vrijheid? Neem dan contact op met ons via: info@brabantherinnert.nl. Dan kunnen we ook jou project opnemen in ons programma!

Ben je benieuwd welke bruggen bij jou in de buurt zijn en de militair historische achtergrond die erbij hoort? Bekijk dan snel de kaart hieronder.

Boek – Brabant: Brug naar Vrijheid

In de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend ver­anderd. In dit boek vertellen we deze bijzondere, inspirerende verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende gebeurtenis, keerpunt of dilemma centraal staat.

Meer dan vijfenzeventig ­persoonlijke verhalen, voor iedere Brabantse gemeente tenminste één verhaal. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Daarnaast zijn de ver­halen verrijkt met verschillende essays en historische kaders die het tijdsframe en bijzondere gebeurtenissen duiden.

De veelheid aan verhalen geeft een inkijk in de moeilijke beslissingen die genomen zijn en hoe gebeurtenissen willekeurige slachtoffers ­eisten. Het laat ook zien dat persoonlijke keuzes op individueel niveau een wereld van verschil kunnen maken. Dat los van sociaal-­culturele achtergrond, religie of levensovertuiging mensen in staat zijn te ­kiezen wat hen op dát moment het beste lijkt. Of wat binnen hun mogelijkheden past. Vaak zonder dat de consequentie(s) van hun beslissing werd overzien. Met soms heldhaftige of juist lafhartige ­acties tot gevolg. Het laat zien dat zwart-wit denken over de Tweede Wereldoorlog achterhaald is. Dat we, in de diversiteit van deze verhalen, de betrokken personen en hun ervaringen, juist kunnen denken in een diversiteit van kleur.

Het boek is nu te koop voor €19,44 excl. verzendkosten. Bestel het boek via onderstaand formulier.

14 + 4 =

Daarnaast is het boek ook te verkrijgen bij NM Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, Maczek Memorial Breda, Erfgoed Brabant, Biesbosch Museumeiland en Museum Klok & Peel. Wil je een boek thuisbezorgd? Vul dan het formulier in of stuur een e-mail naar info@brabantherinnert.nl