Fiets- en wandelroutes

Fiets en wandel in het spoor van de bevrijders

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Ontdek op deze pagina de diverse fiets- en wandelroutes en bestel de speciale Liberation Route fietskaarten.

Liberation Route Brabant fietsroutes

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Negen fietsroutes, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken.
De Liberation Route Brabant is uitgezet over het Brabantse fietsknooppuntennetwerk. Op ieder knooppunt vind je een bordje met ‘Liberation Route’. De negen fietskaarten zijn los verkrijgbaar, maar er is ook een luxe cadeaubox met daarin de complete set kaarten beschikbaar. Kijk voor gedetailleerde informatie over de fiets- en wandelroutes op visitbrabant.com.
Bestel de fietskaarten

Ontdek de 9 fietsroutes van Liberation Route Brabant

Death Valley De Peel fietsroute | Liberation Route Brabant

Grootse daden en gruwelijkheden wisselen elkaar af tijdens deze fietsroute. Je fietst door het gebied dat de geallieerde vliegers gebruikten als uitwijkplaats voor aangeschoten vliegtuigen. De Peel kreeg dan ook de bijnaam ‘Death Valley’. Op deze route van 47 kilometer kun je de museumboerderij bezoeken waar een Engelse veldmaarschalk verbleef. Ook fiets je langs het kasteel dat na de bevrijding nog onder vuur kwam te liggen. Onderweg leer je alles over de verdedigingswerken van zowel het Nederlandse als het Duitse leger.

Toegangspoort tot de bevrijding fietsroute | Liberation Route Brabant

Deze fietsroute van 47 kilometer gaat door de omgeving van Bergeijk waar de Engelse verkenners als eerste op Nederlands grondgebied kwamen. In de aanloop naar Operatie Market Garden kon de groep verkenners bijna tot aan rivier de Dommel optrekken. In de Kempen kom je veel verhalen over moed en strijd tegen. De vroege komst van de Engelsen bracht hoop. Toch moest er nog heel wat doorstaan worden vóór de bevrijding een feit was. De locaties van neergestorte vliegtuigen en verhalen over de moeizame doortocht van de Engelse tanks getuigen daarvan.

Slag om de Schelde fietsroute | Liberation Route Brabant

Tijdens deze route van 40 kilometer fiets je door het landschap van de Slag om de Schelde. De glooiende gebieden vormden de scheiding tussen het waterrijke Zeeland en Brabant, de provincie die voor de geallieerden de toegangsweg vormde tot de Westerschelde. Deze rivier was erg belangrijk, omdat deze toegang gaf tot de haven van Antwerpen. De geallieerde Sherman-tank en de tankgracht van de Duitsers zijn zichtbare herinneringen op deze route. Evenals de erevelden in Bergen op Zoom, waar gevallen Canadese en Britse, maar ook andere geallieerde soldaten hun laatste rustplaats vonden.

Bevrijd door de Polen fietsroute | Liberation Route Brabant

Deze route van 42 kilometer in en rondom Breda laat de zegetocht van de Polen zien. Onder leiding van generaal Maczek hebben zij in 1944 namelijk de stad bevrijd. Dankzij Maczeks goede inzicht werd een groot deel van de stad gespaard. Toch is er voor inwoners en omwonenden genoeg leed te herdenken. Van het drama in de bossen, doordat de oorlog voor sommigen een paar weken te lang duurde, tot de van-deur-tot-deur gevechten. Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog aangekondigd. De raderen van het verzet gaan draaien. In stilte weliswaar, maar hoe lang houd je dat vol?

Strijd in de Lucht fietsroute | Liberation Route Brabant

Tot de dag van vandaag staat Gilze-Rijen in het teken van vliegen en vliegtuigen. Direct na de inval, in mei 1940, bouwden de Duitsers het bestaande vliegveld uit tot Fliegerhorst Gilze-Rijen, een van de grootste vliegvelden van Europa. Deze militaire installatie had een enorme impact op de omwonenden. Bombardementen van geallieerden, tewerkstelling van de bewoners voor de reparaties; tijdens deze tocht lees en hoor je er alles over. Bereid je voor op bijzondere verhalen: van het grote geluk van een verzetsman tot het verhaal van de Goede Duitser.

Strategisch Strijdtoneel fietsroute | Liberation Route Brabant

Deze route van 45 kilometer bevindt zich voor het grootste deel in de gemeente Maashorst, voorheen Landerd. Hier spelen vliegvelden, neergestorte vliegtuigen en Operatie Market Garden een belangrijke rol in de verhalen en ervaringen van de inwoners. Een gebied dat zowel aan het begin als aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een bewogen geschiedenis kent. Van de Duitsers die in 1940 de kazematten bestookten, tot de geallieerden die in 1944, geholpen door heldhaftige inwoners, haastig het gebied wilden doorkruisen.

Operatie Market Garden fietsroute | Liberation Route Brabant

Hoor het gebrom van honderden vliegtuigen en aanschouw de duizenden dalende parachutes. Dat is wat de inwoners rondom Son en Breugel meemaakten op 17 september 1944. Tijdens deze route van 46 kilometer ontdek je plekken die vertellen over het heroïsche strijdtoneel van Operatie Market Garden, zoals museum Bevrijdende Vleugels. Lees, hoor en ervaar verhalen over opoffering, maar ook over momenten waarop de oorlog even vergeten kon worden. En verhalen over verbeten Duitsers en de geallieerde race tegen de klok om strijdmakkers te ontzetten..

Herinnering aan Kamp Vught fietsroute | Liberation Route Brabant

Deze route van 40 kilometer in en om Vught herinnert aan veel levensveranderende gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zwartste bladzijde is de bouw van Kamp Vught, een SS-concentratiekamp. Vele tienduizenden Nederlanders hebben hier vastgezeten. Meer dan 12.000 Joden werden vanaf Kamp Vught naar de vernietigingskampen in het oosten gebracht. De verhalen, monumenten en musea op deze route herinneren aan de donkere oorlogstijd en benadrukken het belang van vrede en vrijheid.

Aan de andere kant fietsroute | Liberation Route Brabant

Een bijzondere fietsroute van 59 kilometer tussen twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogs museum in het Brabantse Overloon. Bijzonder, niet alleen omdat de route je door prachtig landelijk gebied voert, maar vooral ook omdat je  zich regelmatig geconfronteerd ziet met de spanningsvelden van de  Tweede Wereldoorlog: ‘geallieerd’ tegenover ‘Duits’, ‘goed’ tegenover  ‘fout’ en, bovenal, ‘levend’ tegenover ‘dood’. Vandaar ook de naam van deze fietstocht: “Aan de andere kant”.

Liberation Route Brabant wandelroute

De Liberation Route Brabant leidt je langs historische locaties die een belangrijke rol speelden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De route is onderdeel van de Europese LRE Hiking Trail. De Brabantse etappe volgt het Airborne Wandelpad en vertelt het verhaal van Operatie Market Garden. De route in Brabant start vanaf de grensovergang bij Lommel (B) richting Valkenswaard. Via vijf etappes van in totaal 125 kilometer loop je naar Grave, waar de route de provincie weer verlaat. De route loopt over het knooppuntennetwerk. Er zijn speciale ‘Liberation Route Brabant’-schildjes die de route markeren evenals de monumentale wegwijzers genaamd ‘Vectors of memory’ die de belangrijkste locaties langs de route markeren. Onderweg zijn er veel tussenstops te maken bij musea, monumenten, begraafplaatsen en andere historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Bestel de speciale wandelkaart waar de route langs de wandelknooppunten en belangrijkste bezienswaardigheden in de Brabantse gemeenten op staat weergegeven. De wandelroutekaart is verkrijgbaar bij toeristische informatiepunten (VVV), partners van VisitBrabant en te bestellen via de webshop van VisitBrabant.
Bestel de wandelkaart

Bekijk hier de vijf wandeletappes van Liberation Route Brabant

Wandeletappe 1: Bergeijk – Waalre | Liberation Route Brabant

Deze etappe van 26 km leidt je over het eerste deel van de route die de bevrijders op Nederlands grondgebied hebben afgelegd. Je wandelt langs de Poort der Bevrijding, het Brits militair kerkhof, en verschillende luisterzuilen met verhalen over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wandeletappe 2: Waalre – Eindhoven | Liberation Route Brabant

Je zult maar één van de eerste parachutisten zijn die voet aan land zet rondom Eindhoven… Deze etappe van 27 km leidt je over het tweede deel van de route die de bevrijders op Nederlands grondgebied hebben afgelegd. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende luisterzuilen met verhalen over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Wandeletappe 3: Son en Breugel – Sint-Oedenrode | Liberation Route Brabant

Ontdek het gebied waar de Amerikaanse 101st Airborne Division landde tijdens de luchtlandingsoperatie Market Garden. Deze etappe van 25 km leidt je over het derde deel van de route die de bevrijders op Nederlands grondgebied hebben afgelegd. Je wandelt langs verschillende monumenten, zoals het Joe Mann monument en het Robert Cole monument, en onderweg kom je ook museum Bevrijdende Vleugels en monument kasteel Henkeshagen tegen. 

Wandeletappe 4: Sint-Oedenrode – Uden | Liberation Route Brabant

Volg de route van de Hell’s Highway en bezoek de Eerdse molen die als observatie post gebruikt werd. Deze etappe van 23 km leidt je over het vierde deel van de route die de bevrijders op Nederlands grondgebied hebben afgelegd. Je wandelt langs het Airborne-monument, de Vlagheide, de Eerdse Molen en verschillende luisterzuilen met verhalen over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Wandeletappe 5: Uden - Grave | Liberation Route Brabant

Deze etappe van 27 km leidt je over het laatste deel van de route die de bevrijders op Nederlands grondgebied hebben afgelegd. In het gebied rondom Uden en Grave heeft de meest geslaagde militaire operatie plaatsgevonden. Wandel langs Uden War Cemetery, Oorlogsgraven Dakotavliegers en verschillende luisterzuilen met verhalen over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Routes ontwikkeld door partners

Fietsroute Operatie Market Garden – Liberation Route Europe

Operatie Market Garden was één van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Hij vond plaats in september 1944 en het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Liberation Route Europe, partner van Brabant Herinnert, creëerde een 240 km lange fietsroute langs het pad van Operatie Market Garden.   

Liberation Divide – Gravelbikeroute dwars door Brabant

De Tour ontwikkelt door Bjorn Kamman kronkelt dwars door het Brabantse landschap en langs diverse indrukwekkende plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Bekende plekken zoals Kamp Vught en de Britse en Canadese oorlogsbegraafplaats bij Bergen op Zoom, maar ook minder bekende plekken zoals Schijnvliegveld de Kiek en het Vloeiweide monument in de bossen bij Rijsbergen.