Boek – Brabant: Brug naar Vrijheid

In de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend ver­anderd. In dit boek vertellen we deze bijzondere, inspirerende verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende gebeurtenis, keerpunt of dilemma centraal staat.

Meer dan vijfenzeventig ­persoonlijke verhalen, voor iedere Brabantse gemeente tenminste één verhaal. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Daarnaast zijn de ver­halen verrijkt met verschillende essays en historische kaders die het tijdsframe en bijzondere gebeurtenissen duiden.

De veelheid aan verhalen geeft een inkijk in de moeilijke beslissingen die genomen zijn en hoe gebeurtenissen willekeurige slachtoffers ­eisten. Het laat ook zien dat persoonlijke keuzes op individueel niveau een wereld van verschil kunnen maken. Dat los van sociaal-­culturele achtergrond, religie of levensovertuiging mensen in staat zijn te ­kiezen wat hen op dát moment het beste lijkt. Of wat binnen hun mogelijkheden past. Vaak zonder dat de consequentie(s) van hun beslissing werd overzien. Met soms heldhaftige of juist lafhartige ­acties tot gevolg. Het laat zien dat zwart-wit denken over de Tweede Wereldoorlog achterhaald is. Dat we, in de diversiteit van deze verhalen, de betrokken personen en hun ervaringen, juist kunnen denken in een diversiteit van kleur.

Het boek is nu te koop voor €19,44 excl. verzendkosten. Bestel het boek via onderstaand formulier.

14 + 12 =

Daarnaast is het boek ook te verkrijgen bij NM Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, Maczek Memorial Breda, Erfgoed Brabant, Biesbosch Museumeiland en Museum Klok & Peel. Wil je een boek thuisbezorgd? Vul dan het formulier in of stuur een e-mail naar info@brabantherinnert.nl