Achter de Horizon

Brabant Herinnert start Bevrijdingsjaar met theatervoorstelling Achter de Horizon

Op de plek waar in 1944 Amerikaanse parachutisten werden gedropt op de Vlagheide bij Eerde, speelt op 13 september de theatervoorstelling ‘Achter de Horizon’. Hiermee opent Brabant Herinnert het Bevrijdingsjaar in Brabant. Het is de eerste voorstelling in een drieluik over de kwetsbaarheid van ónze vrijheid die ter gelegenheid van de opening eenmalig wordt uitgevoerd.

Start Bevrijdingsjaar met Achter de Horizon

Achter de Horizon vindt plaats op de Vlagheide bij Eerde, met uitzicht op de corridor van Hell’s Highway. In het landschap ontvouwt zich een kaart; het toneel van Operatie Market Garden. Aan het einde van de voorstelling is de kaart het decor voor een korte ceremonie als officiële opening van het Bevrijdingsjaar in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs.

De hoofdrol op 13 september is voor een bevrijder, een parachutist van de 101st Airborne Division, die met zijn eigen dilemma’s midden in een verwoede strijd terecht komt. De voorstelling, geregisseerd en vormgegeven door Luca Stappers wordt gedragen door muziek gecomponeerd door Erwin Steijlen en gespeeld door de 101st Airborne Division Band. De spelregie is in handen van Lenneke Maas, het script van Marcel Lenssen.

Praktische informatie

Locatie: Vlagheide, Eerde
Datum:  Vrijdag 13 september 2024
Tijden:  
Inloop: 14:15 – 14:55 uur | Na 14:55 is er geen toegang meer mogelijk wegens aanvang voorstelling
Voorstelling: 15:00 – 16:00 uur
Ticketprijs: Gratis | De toegang tot dit evenement is gratis, maar het is wel verplicht om vooraf een ticket te reserveren. 

 

Bereikbaarheid Vlagheide

Gezien het beperkte aantal parkeerplaatsen verzoeken wij u indien mogelijk met de fiets te komen. Mocht dit niet mogelijk zijn, probeer dan te carpoolen. Parkeren bij de Vlagheide kan alleen met een hiervoor bestemde parkeerkaart.

Vrijheid is een woord waar iedereen, zo lijkt het, te pas en te onpas mee schermt.

Vrijheid is een woord waar iedereen, zo lijkt het, van schijnt te weten wat het betekent.

Vrijheid lijkt een woord te zijn geworden dat iets zegt over waar je als individu, als ‘ik’, recht op hebt.

Maar hebben we ook niet een verantwoordelijkheid om betrokken te zijn bij de vrijheid van een ander, de vrijheid van het collectief, de samenleving?

Drieluik theatervoorstelling Achter de Horizon

Het drieluik Achter de Horizon wordt gemaakt en gespeeld met hoofdzakelijk jonge acteurs, zangers en dansers. Uit de openingsperformance van 13 sept. ontstaat een uitgebreidere voorstelling die in het eerste kwartaal van 2025 gaat reizen langs theaters in Noord-Brabant en daarbuiten.

Bij elke voorstelling wordt een lokaal verhaal geïntegreerd in de voorstelling, die ook lokaal geproduceerd wordt. Met een grootse spektakelvoorstelling met inbreng van meerdere Brabantse theater- en muziekgezelschappen wordt rond 5 mei 2025 het Bevrijdingsjaar in Brabant op de Vlagheide in de gemeente Meierijstad afgesloten.

Voorstelling in jouw gemeente?

Een uitgebreidere voorstelling van Achter de Horizon gaat in het eerste kwartaal van 2025 reizen langs theaters in Noord-Brabant en daarbuiten. Bij elke voorstelling wordt een lokaal verhaal geïntegreerd in de voorstelling, die ook lokaal geproduceerd wordt.

Wil jij de voorstelling naar jouw gemeente halen? Dat kan! Neem voor meer informatie contact met ons op via info@brabantherinnert.nl o.v.v. ‘Achter de Horizon on tour’.