Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de levenspaden van mensen uit binnen- en buitenland elkaar gekruist en zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Herinnert verzamelt, bewaart en ontsluit persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog: groot of klein, over de mobilisatie, het verzet, collaboratie of tewerkstelling. “Verhalen waarin vaak een levens veranderende keuze centraal staat”.

Ga er op uit met je familie en vrienden en ontdek onze partner musea in Noord-Brabant. Ga terug in de tijd en ontdek de vele inspirerende geschiedenisverhalen over de Tweede Wereldoorlog die nog altijd tastbaar en voelbaar zijn.

Wandelroutes

Wandelen in de voetsporen van onze bevrijders

De Liberation Route Brabant leidt je langs historische locaties die een belangrijke rol speelden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De route is onderdeel van de Europese LRE Hiking Trail. De Brabantse etappe volgt het Airborne Wandelpad en vertelt het verhaal van Operatie Market Garden.

Fietsroutes

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs levensveranderende verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken.