Logo Brabant Herinnert

Agenda Brabant Herinnert

Wanneer: diverse data

Lezingen over de Polen en hun inzet voor de bevrijding. Daarnaast zijn er schaalmodellen gebouwd van door de Polen gebruikte voer- en vliegtuigen in WO2 en staat er een echte tank voor de deur!

Wanneer: 2 mei 2023

Op dinsdagavond 2 mei vindt in Bibliotheek Veghel een bijzondere vertelvoorstelling plaats: liefde in oorlogstijd. Bevlogen rasverteller René Hildesheim neemt bezoekers mee in enkele Veghelse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Wanneer: 5 mei 2023

Dit jaar vindt de eerste editie van het Bevrijdingsfestival Breda plaats aan de haven van Breda (Café de Huiskamer)

Wanneer: 4 mei 2023

Ook in Sint-Oedenrode wordt op 4 mei stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Om 19.10 uur start er vanaf het Bestuurscentrum een stille tocht naar het monument aan de Corridor (nabij de Hambrug). Daar begint om 19.30 uur de herdenking.

Wanneer: 4 mei 2023

Belangstellenden voor de dodenherdenking in Erp zijn welkom vanaf 19.15 uur bij het JJC-gebouw in de Ottenstraat. Vanaf daar vertrekt men naar het kerkhof en het oorlogsmonument.

Wanneer: 4 mei 2023

Op 4 mei wordt bij het Geronimo monument in Eerde de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van alle oorlogen die daarna nog volgden worden herdacht.

Wanneer: 4 mei 2023

Ook Boerdonk staat stil bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Om 19.10 uur wordt er verzameld in Den Hazenpot. Daar vertrekt om 19.20 uur de stille tocht naar de begraafplaats en vervolgens naar het Lancaster Monument.

Wanneer: 4 mei 2023

Op het Ereveld Gilzerbaan in Tilburg zijn 76 geallieerde militairen uit 6 verschillende landen begraven. Jaarlijks organiseert de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant op 4 mei om 14.00 uur een herdenking.

Wanneer: 15 april 2023

De Koffer is een indrukwekkende theatervoorstelling van theatergroep De Josjes. Een stuk over jongeren van deze tijd die erachter komen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Wanneer: 15 april 2023

De Koffer is een indrukwekkende theatervoorstelling van theatergroep De Josjes. Een stuk over jongeren van deze tijd die erachter komen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Wanneer: 5 mei 2023

Het Oranje Comité Tilburg organiseert op donderdag 5 mei om 20.30 uur het Piushaven bevrijdingsconcert samen met de gemeente Tilburg.

Wanneer: 4 mei 2023

Dit jaar valt de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op een donderdag. Om 20.00 uur worden in het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Herdacht worden al diegenen die tijdens de Twee Wereldoorlogen zijn omgekomen en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Voorafgaande aan de twee […]

Wanneer: diverse data

Op een aantal plekken in Meierijstad liggen ze al: struikelstenen. Kleine gedenkstenen ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Binnenkort volgen er meer: op 16 april en 21 mei worden nieuwe struikelstenen gelegd in Veghel.

Wanneer: 4 mei 2023

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle Nederlanders die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Wanneer: 4 mei 2023

Op woensdag 4 mei herdenken we alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder de slachtoffers van Kamp Vught.

Wanneer: diverse data

Ben jij een echte held die van actie houdt en graag de bossen in gaat? Dan zijn de vakantiedagen echt iets voor jou! Onder begeleiding van militairen ga je een echte stoere training volgen.

Wanneer: diverse data

In Nationaal Monument Kamp Vught is nu de expositie “De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940 – 1945” te ze zien. Deze expositie brengt een donkere periode in beeld. Voor het eerst zijn ook de foto’s te zien van het transport met joden vanuit Vught.

Wanneer: 5 mei 2023

Gezellige tafels, broodjes en soep, en vooral: waardevolle gesprekken. In alle kernen van Meierijstad vinden op 5 mei weer vrijheidsmaaltijden plaats.

Wanneer: diverse data

In september 2023 is het 79 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. In Eerde, Sint-Oedenrode en Veghel vinden dan traditiegetrouw diverse activiteiten plaats om deze bepalende periode van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Wanneer: 4 mei 2023

Ook dit jaar start de dodenherdenking in Veghel op 4 mei met een speciale theatervoorstelling in De Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade. Daarna volgt een stille tocht naar de monumenten waar een herdenking en kranslegging plaatsvindt.

Wanneer: diverse data

De gemeente Land van Cuijk is sinds 1 januari een feit, als fusie van vijf gemeentes. In dat kader heeft Oorlogsmuseum Overloon vijf bijbehorende maquettes van Brabant Remembers in het museum geplaatst.

Wanneer: 24 december 2023

Op Kerstavond zullen er 2400 kaarsjes branden als eerbetoon aan de Canadese en Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten.

Wanneer: diverse data

Vrijwilligers van het museum Wings over Woensdrecht en leden van het Plane Hunter Recovery Team [ PRT ] hebben samen in het museum een tentoonstelling ingericht over neergestorte vliegtuigen en V1- en V2- wapens (vliegende bommen).

Wanneer: diverse data

Als enige stad in West-Europa herdenkt Eindhoven al vanaf 1945 haar bevrijding, exact op de dag dat de stad werd bevrijd door Britse en Amerikaanse troepen met het organiseren van een fakkeltocht en een defilé.