Educatie

Brabant Herinnert krijgt regelmatig de vraag naar educatieve programma’s en materialen over de Tweede Wereldoorlog. Brabant Herinnert ontwikkelt zelf geen educatiepakketten omdat deze inhoudelijke kennis bij onze partners en andere (lokale) partijen ligt. Daarom verwijzen wij je -hieronder- graag door naar het beschikbare (Brabantse) WOII educatieaanbod.

Wil je zelf meer informatie over de mogelijkheden van Brabant Herinnert? Stel je vraag in een e-mail gericht aan info@brabantherinnert.nl.

Erfgoed Brabant

Wat is het je waard?

In dit educatieproject gaan leerlingen van groep 7 en 8  en de onderbouw van het voortgezet onderwijs met elkaar in gesprek over morele dilemma’s in de Tweede Wereldoorlog. Deze dilemma’s zijn gebaseerd op waargebeurde historische gebeurtenissen die lokaal zijn uitgewerkt. Het lesmateriaal is in meerdere gemeenten te verkrijgen. Kijk voor een lijst met uitleenpunten op: Wat is het je waard? – Erfgoed Brabant Academie

Maczek Memorial Breda

De waarde van vrijheid!

De waarde van vrijheid levend houden, hoe kun je daar mee beter beginnen dan bij de jeugd? Het Maczek Memorial Breda heeft daarvoor o.a. een lessenpakket samengesteld voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Naast het lessenpakket bieden zij een interactiefprogramma op locatie aan, waar we onder andere een film vertonen, een rondleiding geven in het Memorial en buiten op het Poolse Ereveld en het gesprek aangaan met de leerlingen. Geïnteresseerd? Ga voor meer informatie naar de website van Maczek Memorial Breda.

Fotocredits: Jan van de Ven

Nationaal Monument Kamp Vught

Educatief aanbod

Maak kennis met leerlingen van een Tilburgse klas uit 1940. Tijdens de oorlog krijgen zij op verschillende manieren met Kamp Vught te maken. Kijk de film op school en bezoek de authentieke plek.

Het educatief aanbod ‘Kamp Vught in de klas’ bestaat uit een rondleiding over het kampterrein, usb-stick met film, 32 lesbrieven, docentenhandleiding en is bestemd voor leerlingen vanaf groep 7 en scholieren in het voortgezet onderwijs.  Bekijk alle mogelijkheden voor groepsbezoek via https://www.nmkampvught.nl/ of mail naar info@nmkampvught.nl

Any1, podcast en interactief beeldverhaal voor het onderwijs

Welke grens bepaalt of je held, dader of slachtoffer bent

Met dit aanvullend, kosteloos lesmateriaal op geschiedenis en burgerschap worden kerndoelen 37 t/m 44 (o.a. over multiperspectiviteit) gehaald. In Any1 komen het levensverhaal van een Amerikaanse, Duitse en Sovjetsoldaat uit WO2 voor het eerst samen, zonder strepen op een landkaart. Ze zijn afkomstig van drie oorlogsbegraafplaatsen in Nederland. Leerlingen buigen zich over de vraag wanneer je held, dader of slachtoffer bent. Zij ontdekken dat binnen een leven dat perspectief plots kan kantelen én dat het verleden ook wat zegt over actuele gebeurtenissen.

Oorlog in mijn buurt

Wat gebeurde er in jouw buurt tijdens de oorlog?

Het educatieve materiaal van “In mijn buurt” nodigt je uit om de gebeurtenissen in jouw buurt tijdens de oorlog te ontdekken. Van het verraad in het appartement boven de Albert Heijn, waar je nu dagelijks boodschappen doet, tot onderduikers op zolder en het zoeken naar kooltjes bij de spoorlijn – ouderen brengen de geschiedenis van de buurt in oorlogstijd tot leven.

Videocredits: Bevrijdingsfestival Brabant

Bevrijdingsfestival Brabant

Hoe vier je vrijheid op 5 mei?
Doe mee met het scholenproject “Hoe Vier Je Vrijheid” en laat kinderen van 8-12 jaar op een inspirerende manier nadenken over het vieren van vrijheid! Sinds 1991 wordt het Bevrijdingsfestival Brabant op 5 mei georganiseerd, een evenement dat draait om bewustwording van het belang van leven in vrijheid. Maar hoe ervaren kinderen vrijheid in 2024, meer dan 75 jaar na de bevrijding van 1945? Dit scholenproject is een manier om hen hierover te laten nadenken.