Achter de Horizon

Brabant Herinnert start Bevrijdingsjaar met theatervoorstelling Achter de Horizon

Op de plek waar in 1944 Amerikaanse parachutisten werden gedropt op de Vlagheide bij Eerde, speelde op 13 september j.l. de theatervoorstelling ‘Achter de Horizon’. Hiermee opende Brabant Herinnert het Bevrijdingsjaar in Brabant. Dit gebeurde in het bijzijn van nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders onder wie de ambassadeur van Amerika, Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, Ina Adema, en vertegenwoordigers van de ambassades van o.a. Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Oekraïne. Speciaal voor deze gelegenheid werd voor een publiek van meer dan 450 gasten, een ouverture van de theatervoorstelling Achter de Horizon opgevoerd. De slotscène van de voorstelling was tevens de bijzondere openingshandeling van het jaar waarin Noord-Brabant stilstaat bij 80 jaar vrijheid. Het is de eerste voorstelling in een drieluik over de kwetsbaarheid van ónze vrijheid die ter gelegenheid van de opening eenmalig wordt uitgevoerd.

Start Bevrijdingsjaar met Achter de Horizon

De theatervoorstelling Achter de Horizon vond plaats op de Vlagheide bij Eerde, met uitzicht op de corridor die ook wel Hell’s Highway werd genoemd door de zware gevechten die hier plaatsvonden. Tijdens de voorstelling ontvouwde zich, onder begeleiding van de 101st Airborne Division band, in het landschap een kaart; het toneel van Operatie Market Garden. Gedurende de voorstelling werd deze kaart langzaam omgevormd tot een canvas waarop de meespelende jongeren 1 voor 1 de levensgrote letters van het woord TOGETHER onthulden. Toen het moment daar was voor de onthulling van de laatste letter, nodigden de jongeren de aanwezige ambassadeurs en andere hoogwaardigheidsbekleders uit om deze samen naar het canvas te dragen. Met de plaatsing van de letters werd het Bevrijdingsjaar in Noord-Brabant officieel geopend.

De hoofdrol op 13 september is voor een bevrijder, een parachutist van de 101st Airborne Division, die met zijn eigen dilemma’s midden in een verwoede strijd terecht komt. De voorstelling, geregisseerd en vormgegeven door Luca Stappers werd gedragen door muziek gecomponeerd door Erwin Steijlen en gespeeld door de 101st Airborne Division Band. De spelregie is in handen van Lenneke Maas, het script van Marcel Lenssen.

Vrijheid is een woord waar iedereen, zo lijkt het, te pas en te onpas mee schermt.

Vrijheid is een woord waar iedereen, zo lijkt het, van schijnt te weten wat het betekent.

Vrijheid lijkt een woord te zijn geworden dat iets zegt over waar je als individu, als ‘ik’, recht op hebt.

Maar hebben we ook niet een verantwoordelijkheid om betrokken te zijn bij de vrijheid van een ander, de vrijheid van het collectief, de samenleving?

Drieluik theatervoorstelling ‘Achter de Horizon’

Het drieluik ‘Achter de Horizon’ wordt gemaakt en gespeeld met hoofdzakelijk jonge acteurs, zangers en dansers. Uit de openingsperformance van 13 september ontstaat een uitgebreidere voorstelling die in het eerste kwartaal van 2025 gaat reizen langs theaters in Noord-Brabant en daarbuiten.

Bij elke voorstelling wordt een lokaal verhaal geïntegreerd in de voorstelling, die ook lokaal geproduceerd wordt. Met een grootse spektakelvoorstelling met inbreng van meerdere Brabantse theater- en muziekgezelschappen wordt rond 5 mei 2025 het Bevrijdingsjaar in Brabant op de Vlagheide in de gemeente Meierijstad afgesloten.

Foto: Bas Ulehake

Voorstelling in jouw gemeente?

Een uitgebreidere voorstelling van Achter de Horizon gaat in het eerste kwartaal van 2025 reizen langs theaters in Noord-Brabant en daarbuiten. Bij elke voorstelling wordt een lokaal verhaal geïntegreerd in de voorstelling, die ook lokaal geproduceerd wordt.

Wil jij de voorstelling naar jouw gemeente halen? Dat kan! Neem voor meer informatie contact met ons op via info@brabantherinnert.nl o.v.v. ‘Achter de Horizon on tour’.

Met dank aan:

  • Vfonds
  • Provincie Noord-Brabant
  • Gemeente Meierijstad
  • Kennes Verhuurt – Veghel
  • Huur en Stuur – Veghel
  • JV Rental – Verhuur Feesten
  • Mateco – Veghel