September 1944 startte de bevrijding van Nederland met de Amerikanen die oprukten vanuit Limburg en de geallieerde operatie Market Garden met als doel om de Tweede Wereldoorlog voor de Kerst 1944 te beëindigen. Het bleek uiteindelijk een brug te ver. Een periode volgde van honger, leed, dood en verderf waarbij de oorlog werd uitgevochten op Gelderse, Brabantse en Limburgse grond. Pas in mei 1945 was Nederland compleet bevrijd. Operatie Market  Garden die de bevrijding van Nederland had moeten realiseren, heeft vandaag de dag internationaal nog veel impact.

Vrijheidspad

We treden in de voetsporen van militairen en burgers, door de route van de bevrijding in etappes te bewandelen. In gezamenlijkheid bouwen we bruggen tussen mijlpalen van onze gezamenlijke geschiedenis en een gezamenlijke toekomst. Elke etappe, elk deel van de route heeft zijn eigen verhalen. Tijdens de estafette komen deze bij elkaar. We geven deze bijzondere verhalen tijdens de wandelingen door aan de generaties van nu om de impact van toen én nu te beseffen.

Het delen van verhalen in estafette vorm met een bewegende expo langs de wandelroute van Operatie Market Garden geeft de mogelijkheid om het gezamenlijke verhaal te vertellen. Oorlog gaat over grenzen; landen, provincies, gemeenten.

Meer informatie, verhalen of meer weten om mee te wandelen? Bezoek dan de website van vrijheidspad. 

 

Inschrijven!

Wil je meelopen in met het Vrijheidspad? Schrijf je dan in via onderstaande knop en wandel één of meerdere etappes met ons mee.

Route

Het evenement Vrijheidspad loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland. De route volgt de Market Garden Liberation Route; het Airbornepad van Wandelvereniging Olat.Tweeëntwintig etappes gaan langs herdenkingsplekken en vieringen van 80 jaar vrijheid. Loop een van de etappes mee in de voetsporen van de bevrijders 80 jaar geleden!

Samenwerkingspartners:

De organisatie van de wandelestafette is een samenwerking tussen de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant; Brabant Herinnert, Gelderland in Vrijheid, Liberation Route Europe Foundation en de erfgoed partners van Rijk van Nijmegen, Airborne Region en Erfgoed Brabant. Vrijheidspad wordt samen met wandelsportvereniging OLAT vorm gegeven.