BLACK FRIDAY, Verhalen van de strijd om Woensdrecht 1944

9-09-2024Nieuws

Zondag 13 oktober 2024 presenteert het Kloosterhof in Hoogerheide: “BLACK FRIDAY, Verhalen van de strijd om Woensdrecht 1944”.

Inschrijven voor het Symposium Black Friday, 13 oktober 2024 | H.K.K. Zuidkwartier (via hkk-zuidkwartier.nl of de QR-code onderaan dit bericht).

2024 markeert niet alleen 80 jaar vrijheid, maar ook het herdenken van de offers die tijdens de bevrijding van de Brabantse Wal zijn gebracht. In oktober 1944 vond hier de heftige Slag om de Schelde plaats, een strijd die zowel de soldaten als de burgers hard trof. Het is van groot belang dat deze geschiedenis levend wordt gehouden.

Ter gelegenheid hiervan organiseren Heemkundekring Het Zuidkwartier, Stories of the Battle of the Scheldt, Stichting Dutch Liberation Tour Canada en de gemeente Woensdrecht een bijzonder symposium:

  • Jan van Elzakker, auteur van onder andere Het verdriet van Woensdrecht, zal de aanwezigen op inspirerende wijze meenemen in de impact van de strijd op de bewoners van Hoogerheide en Woensdrecht. Onderwerpen als “De Verwoeste Hoek” en andere bijzondere gebeurtenissen en heldendaden van de lokale bevolking zullen worden besproken.

  • Robert W. Catsburg, schrijver van De Eerste Dam, biedt een gedetailleerde reconstructie van de gebeurtenissen op vrijdag 13 oktober 1944, ook bekend als Black Friday. Hij duikt in de oorzaken en gevolgen van de strijd en vertelt over de militaire slachtoffers.

Na de lunch zullen de auteurs tijdens twee aparte busritten de deelnemers meenemen naar het voormalige slagveld, zodat ze het militaire en burgerverhaal zelf kunnen ervaren.

De dag wordt afgesloten met een borrel, waarbij de deelnemers samen kunnen terugblikken op het symposium en de geschiedenis kunnen blijven herdenken. Een fototentoonstelling en voorwerpen uit die tijd zullen ook te zien zijn.

De kosten voor deelname aan het symposium, inclusief lunch en busrit, bedragen € 30,00 bij vooruitbetaling. Meer informatie en aanmeldmogelijkheden zijn te vinden op de website van Heemkundekring: www.hkk-zuidkwartier.nl.

Share This