Nieuwe wandelgids en Pools fietsroutenetwerk gelanceerd in Maczek Memorial Breda

25-09-2024Nieuws

In het Maczek Memorial Breda vond ter gelegenheid van Breda 80 jaar Bevrijd de gecombineerde presentatie van de nieuwe wandelgids In de voetsporen van de Poolse bevrijders, geschreven door Jack Didden, en de lancering van het Poolse fietsroutenetwerk van de Liberation Route Europe plaats. Deze routes benadrukken de blijvende verbondenheid van Breda met haar Poolse bevrijders en biedt nieuwe manieren om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te ervaren.

De wandelgids van het Maczek Memorial Breda volgt de voetsporen van de Poolse troepen die Breda in oktober 1944 hebben bevrijd, en biedt wandelaars een unieke kans om zich onder te dompelen in de verhalen en de plekken die met deze bevrijding verbonden zijn. De gids, geschreven door de gerenommeerde historicus Jack Didden, bevat de exacte routes die elk Pools infanteriebataljon volgde op 29 oktober 1944 op gedetailleerde wandelkaarten die Maarten Swart heeft samengesteld. Samen met de beschrijving van de belangrijkste gebeurtenissen krijgt de lezer zo een goed beeld van die dag: de dag waarop de inwoners van Breda hun vrijheid terugkregen.

Naast de wandelgids werd ook het Poolse fietsroutenetwerk officieel gelanceerd door de LRE Foundation. Liberation Route Europe streeft ernaar om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Europa op een toegankelijke en betekenisvolle manier over te brengen. Het nieuwe Poolse fietsroutenetwerk loopt van Zeeland tot Groningen en verbindt vijf lokale fietsroutes met elkaar, elk rijk aan historische betekenis. Het is een belangrijke aanvulling op dit internationale netwerk, dat zich uitstrekt van Normandië tot aan Berlijn en verder, en bezoekers in staat stelt om de verhalen van de bevrijders te ontdekken en te herdenken.

Het is bijzonder om te zien hoe de geschiedenis van de Poolse bevrijders op deze manier tot leven komt,” aldus Richard Tieskens van het Maczek Memorial Breda. “De wandelgids en het Poolse fietsroutenetwerk bieden inwoners en bezoekers van Breda de kans om zich op een actieve manier te verdiepen in de belangrijke rol die de Poolse strijdkrachten hebben gespeeld in de bevrijding van onze stad en Europa.

Beide projecten, de wandelgids en het fietsroutenetwerk, zijn vanaf vandaag beschikbaar voor het publiek. Voor meer informatie en om een exemplaar van de wandelgids te verkrijgen, kunt u terecht bij het Maczek Memorial Breda of de lokale boekhandels.

Meer informatie en alle activiteiten die de komende maanden worden georganiseerd rondom Breda 80 jaar Bevrijd vindt u via de website van het Maczek Memorial Breda.

Presentatie Pools Routenetwerk door Wout van Aalst

Presentatie wandelgids door Jack Didden