Jongvolwassenen delen hun verhalen over (on)vrijheid in nieuwe podcast
Jongvolwassenen delen hun verhalen over (on)vrijheid in nieuwe podcast
Presentator Ralph de Boer in gesprek met jongeren, kunstenaars en experts over hun herinneringen aan oorlog en conflict en de impact daarvan op hun leven in Studio Herinner de Podcast
Tilburg, 13 november – Vanaf vandaag kun je via alle streamingsdiensten luisteren naar de gloednieuwe podcast ‘Studio Herinner de Podcast’ waarin presentator Ralph de Boer in gesprek gaat met jongeren en experts over vrijheid en onvrijheid, hoe zij die verhalen met zich meedragen en hoe deze herinneringen van invloed zijn op hun leven. Ook sluit elke aflevering een kunstenaar aan met steeds een andere discipline gelieerd aan het thema van de aflevering zoals ‘Vrede en vreedzaam samenleven’, ‘Verlies, Herinneren en Herdenken’ of ‘Angst, vlucht en conflict’. De podcast bestaat uit 6 afleveringen met tweewekelijks een nieuwe aflevering op woensdag. Studio Herinner de Podcast is onderdeel van het programma van Brabant Herinnert waarin wordt stilgestaan bij 80 jaar vrijheid in de provincie Noord-Brabant.
In de eerste aflevering zit De Boer aan tafel met 3 gasten, in gesprek over Verlies, Herinneren en Herdenken . Kunstenaar Elma Čavčić maakt abstracte figuratieve schilderijen over oorlog en de vluchtperiode van haar en haar familie in de oorlog tussen Servië en Bosnië, begin jaren 90. Haar werk geeft uitdrukking aan haar ervaringen en de verhalen van haar familie, die verweven zijn met collectieve herinneringen aan de oorlog. Bij Lara Daams (27) spelen de herinneringen van haar grootouders een belangrijke rol in haar leven en werk. Zij werkt momenteel aan een project waarbij ze vooral haar Indische achtergrond onderzoekt en waarmee zij wil laten zien dat de effecten van de koloniale tijd, nu nog steeds doorwerken.
De 3de gast is Floor Snels, onderdeel van het kunstenaarscollectief YAFF en een van de initiatiefnemers van Studio Herinner. Zij creëert met Studio Herinner een ontmoetingsplek, een dialoogplatform en een bron van inspiratie voor jongeren om te spreken over vrijheid en onvrijheid. Snels: “Wij geloven in het belang van het verbinden van jongeren met deze geschiedenis en maken hierin de verbinding met het heden. Door simpelweg de vraag te stellen “Wat betekenen herinneringen aan (on)vrijheid voor jou?” geven we jongeren de ruimte om deze vraag te verkennen, te omarmen en hun persoonlijke verhalen te delen. Want in het begrijpen van het verleden, ligt de sleutel tot een vreedzame toekomst’.
Met een achtergrond in politicologie en filosofie benadert presentator Ralph de Boer (25 jaar) de gasten vanuit verschillende perspectieven, om zo een stapje dichterbij een meer inclusieve en passende manier van herdenken te komen. Belangrijk aldus De Boer, nu er steeds minder ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn: “Toen ik over het onderwerp hoorde moest ik gelijk aan mijn eigen familie denken: Mijn oma en opa zijn met mijn moeder en haar broers gevlucht uit het Indonesië in 1963. Hoewel dit voor hen een erg ingrijpende gebeurtenis is geweest, werd er thuis nauwelijks over gesproken. Vooral nu mijn oma is overleden valt een deel van de geschiedenis weg wat het herdenken van deze tijd nog moeilijker maakt.”
Over Studio Herinner
Studio Herinner is een platform voor jongeren door jongeren, nieuwsgierig naar wat een onvrije samenleving is en wat een vrije samenleving kan zijn. Studio Herinner geeft op allerlei manieren invulling aan het herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid in Noord-Brabant. Het programma wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met de jongeren van kunstenaarscollectief YAFF (Young Artists Feed Forward). Ook jongeren dragen herinneringen over, herdenken en houden herinneringen levend, nu en in de toekomst. De vraag hoe zij daar vorm aan zullen geven is dus heel relevant. Dat leidt bovendien tot gesprekken met ouders, grootouders en leeftijdsgenoten en dus tot verbinding.