September 1944 startte de bevrijding van Nederland met de Amerikanen die oprukten vanuit Limburg en de geallieerde operatie Market Garden met als doel om de Tweede Wereldoorlog voor de Kerst 1944 te beëindigen. Het bleek uiteindelijk een brug te ver. Een periode volgde van honger, leed, dood en verderf waarbij de oorlog werd uitgevochten op Gelderse, Brabantse en Limburgse grond. Pas in mei 1945 was Nederland compleet bevrijd. Operatie Market  Garden die de bevrijding van Nederland had moeten realiseren, heeft vandaag de dag internationaal nog veel impact.

Vrijheidspad

We treden in de voetsporen van militairen en burgers, door de route van de bevrijding in etappes te bewandelen. In gezamenlijkheid bouwen we bruggen tussen mijlpalen van onze gezamenlijke geschiedenis en een gezamenlijke toekomst. Elke etappe, elk deel van de route heeft zijn eigen verhalen. Tijdens de estafette komen deze bij elkaar. We geven deze bijzondere verhalen tijdens de wandelingen door aan de generaties van nu om de impact van toen én nu te beseffen.

Het delen van verhalen in estafette vorm met een bewegende expo langs de wandelroute van Operatie Market Garden geeft de mogelijkheid om het gezamenlijke verhaal te vertellen. Oorlog gaat over grenzen; landen, provincies, gemeenten.

Inschrijven!

Wil je meelopen in met het Vrijheidspad? Schrijf je dan in via onderstaande knop en wandel 1 of meerdere etappes met ons mee.

Etappe 1

De eerste Brabantse etappe start in Bergeijk. Vanuit hier wandel je naar Valkenswaard, langs pittoreske landschappen net over de grens.

Etappe 2

Volg de route van Valkenswaard naar de historische Genneper Watermolen in Eindhoven. Geniet van de Brabantse natuur onderweg.

Etappe 3

Vanuit Eindhoven wandel je naar Best, langs het museum Bevrijdende Vleugels, en verder naar Helmond.

 Etappe 4

Deze etappe voert je door Schijndel en Helmond, langs het startevenement van Brabant Herinnert waar de start van 80 jaar vrijheid op de Vlagheide gevierd wordt.

Etappe 5

De route loopt vanuit Vlagheide Schijndel via Uden naar Zeeland, met mooie vergezichten en historische locaties. Dit is tevens de laatste etappe in Brabant.

Samenwerkingspartners:

De organisatie van de wandelestafette is een samenwerking tussen de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant; Brabant Herinnert, Gelderland in Vrijheid, Liberation Route Europe Foundation en de erfgoed partners van Rijk van Nijmegen, Airborne Region en Erfgoed Brabant. Vrijheidspad wordt samen met wandelsportvereniging OLAT vorm gegeven.