Brabant Herinnert Inspiratie Dag

Na een succesvolle kick-off in oktober 2022 kijken we met enthousiasme uit naar de ‘Brabant Herinnert Inspiratie Dag’ op donderdag 2 november 2023 in de Raadszaal van de Gemeente Tilburg. Ter voorbereiding op 80 jaar vrijheid in 2024-2025, streven we ernaar om de verhalen van WOII levend te houden, nieuwe en jongere doelgroepen te betrekken en het Brabantse WOII-erfgoed te verbinden met actuele gebeurtenissen.

Tijdens deze dag staat samenwerking en inspiratie centraal. We nemen je in het plenaire ochtendprogramma mee in onze visie op 80 jaar vrijheid, gekenmerkt door boeiende gesprekken over vrede, vrijheid en reflectie. Daarbij wordt een inspirerende lezing gegeven door Sahar Shirzad. Na de lunch duik je in diverse workshops. Hierin kun je het gesprek aangaan met experts van onder andere Studio Herinner over verhalen vertellen, Nationaal Comité over vrijheidslunches en Elements die de Podwalk App: Het Verhaal van Nederland hebben ontwikkeld en gelanceerd.

Met bijna tachtig jaar afstand tot de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog, is het cruciaal om deze geschiedenis relevant te houden. Hoe doen we dat? Hoe vieren, herdenken en herinneren we deze periode? Deze vragen en de uitdagingen die ze met zich meebrengen, willen we samen met jou verkennen en beantwoorden.

Je kunt je niet meer aanmelden voor deze dag. De inschrijvingsdatum was t/m 18 oktober 2023.

Praktische informatie

Evenement: Brabant Herinnert Inspiratie Dag
Datum: Donderdag 2 november
Tijd: 10:00-17:00 uur
Locatie: Stadhuis Tilburg
Adres: Stadhuisplein 130, 5038 TC Tilburg
Voor wie: Initiatiefnemers, gemeentes en organisatoren van WOII gerelateerde activiteiten rondom herdenken en herinneren, en vrede en vrijheid.

Programma

9:30 uur     Ontvangst met koffie & thee
10:00 uur   Opening door Caroline Belt en Theo Weterings
10:10 uur   Korte presentatie: Brabant Herinnert – Programma Brabant: Brug naar Vrijheid
10:45 uur   Kort panelgesprek over Brabant Herinnert projecten
11:05 uur   Inspirerende lezing Sahar Shirzad
11:50 uur   Flitspresentaties van de workshopleiders
12:00 uur   Vrijheidslunch (i.s.m. Nationaal Comité 4 & 5 mei)
13:00 uur   Start workshopronde 1
14:15 uur   Start workshopronde 2
15:30 uur   Borrel
17:00 uur   Einde

Workshops

Workshop Podwalk App door Erwin van Hasselt
Waarschijnlijk ken je de serie ‘Het Verhaal van Nederland’ wel. Naast de historische docudramaserie hebben zij de podwalk app gelanceerd, waarmee kijkers letterlijk een stap in de geschiedenis kunnen zetten. Door middel van avontuurlijke audiotours loop je over dijken en langs kastelen. Met Daan Schuurmans als verteller op zoek naar de sporen uit het verleden, terwijl de telefoon in je zak zit.

Op de Inspiratiedag maak je kennis met de makers van de podwalk app, die inmiddels een zelfde oplossing hebben neergezet waarmee zij gemakkelijk nieuwe podwalk apps kunnen ontwikkelen voor andere organisaties of projecten. Leer 2 november over de 4 stappen tot een succesvolle podwalk app en hoe je dit kunt inzetten voor het vieren van 80 jaar vrijheid!

Studio Herinner op de kick-off van Brabant Herinnert

Workshop Helmen Vol Verhalen co-creeren van verleden heden en toekomst; Show don’t tell door Amy van Son

Helmen Vol Verhalen is een kunstproject waarin ‘jonge’ veteranen en hun thuisfront gekoppeld worden aan kunstenaars. Zo ontstond een reizende expositie met daarin meer dan 25 kunstwerken en installaties gebaseerd op de persoonlijke verhalen van militairen en thuisfront. Kunstenaars gingen met hen mee op missie in een wezenlijke ontmoeting, die de inspiratiebron werd voor een kunstwerk met verbeeldingskracht. Hun gezamenlijke missie is het zichtbaar maken van de relevantie van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen. 

 In deze workshop neemt projectleider Amy van Son je mee door het proces van het mee op missie gaan door de kunsten als inspiratie hoe je op verschillende eigentijdse manieren verhalen naar de oppervlakte kunt brengen waar iedereen kennis van kan nemen. Een gedeelte van de tijd wordt gebruikt om met elkaar ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren.

Sluit aan bij een route! door Veronique de Kort (VisitBrabant Routebureau) en Peter Kruk (Europe Remembers)

Kijk samen met Liberation Route Europe en VisitBrabant Routebureau naar de mogelijkheden voor themaroutes met betrekking tot Tweede Wereldoorlog erfgoed. Hoe kun je met programma rondom 80 jaar vrijheid aansluiten bij bestaande routes en wat zijn mogelijkheden voor nieuw te ontwikkelen routes?

Verdere informatie over deze workshop volgt later.

Workshop ‘Vrijheidsmaaltijden: Schuif aan!’ door Teun Pelleboer van het Nationaal Comité 4 en 5 mei
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt je uit voor een gesprek over de Vrijheidsmaaltijden, een ieder jaar groeiende traditie van samen eten en spreken over vrijheid op 5 mei. Op weg naar 80 jaar vrijheid probeert het comité om heel Nederland aan tafel te krijgen. Wil jij je ontdekken hoe je de Vrijheidsmaaltijden kunt opnemen in je eigen programma? Sluit je dan bij ons aan. Samen met een aantal Brabantse kwartiermakers van de Vrijheidsmaaltijden hopen we je te inspireren om in 2024 en 2025 mee te doen!

Workshop ‘Help! Ik wil een fonds aanschrijven’ door Jan Speelman van het Prins Bernard Cultuurfonds

Duik dieper in de kunst van fondsenwerving tijdens deze workshop, geleid door Jan Speelman van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ontdek essentiële tips en strategieën om uw projectvoorstel onweerstaanbaar te maken en financiering veilig te stellen.