Brabant Herinnert start Bevrijdingsjaar met theatervoorstelling Achter de Horizon

11-07-2024Nieuws

Brabant staat stil bij 80 jaar vrijheid met breed programma 2024 – 2025 

Op de plek waar in 1944 Amerikaanse parachutisten werden gedropt op de Vlagheide bij Eerde, speelt op 13 september de theatervoorstelling ‘Achter de Horizon’. Hiermee opent Brabant Herinnert het Bevrijdingsjaar in Brabant. Het is de eerste voorstelling in een drieluik over de kwetsbaarheid van ónze vrijheid die ter gelegenheid van de opening eenmalig wordt uitgevoerd. In dit theaterproject staat de vraag centraal of de waarden die generaties van toen tijdens de bezetting en bevrijdingsstrijd van de Tweede Wereldoorlog hebben gevormd, voor de generaties daarna nog steeds betekenis hebben. Vanaf vandaag kun je je aanmelden om bij deze gratis voorstelling aanwezig te zijn via brabantherinnert.nl.

Achter de Horizon vindt plaats op de Vlagheide bij Eerde, met uitzicht op de corridor van Hell’s Highway. In het landschap ontvouwt zich een kaart; het toneel van Operatie Market Garden. Aan het einde van de voorstelling is de kaart het decor voor een korte ceremonie als officiële opening van het Bevrijdingsjaar in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs. De hoofdrol op 13 september is voor een bevrijder, een parachutist van de 101st Airborne Division, die met zijn eigen dilemma’s midden in een verwoede strijd terecht komt. De voorstelling, geregisseerd en vormgegeven door Luca Stappers wordt gedragen door muziek gecomponeerd door Erwin Steijlen en gespeeld door de 101st Airborne Division Band. De spelregie is in handen van Lenneke Maas, het script van Marcel Lenssen.

Achter de Horizon 2025

Het drieluik Achter de Horizon wordt gemaakt en gespeeld met hoofdzakelijk jonge acteurs, zangers en dansers. Uit de openingsperformance van 13 sept. ontstaat een uitgebreidere voorstelling die in het eerste kwartaal van 2025 gaat reizen langs theaters in Noord-Brabant en daarbuiten.

Bij elke voorstelling wordt een lokaal verhaal geïntegreerd in de voorstelling, die ook lokaal geproduceerd wordt. Met een grootse spektakelvoorstelling met inbreng van meerdere Brabantse theater- en muziekgezelschappen wordt rond 5 mei 2025 het Bevrijdingsjaar in Brabant op de Vlagheide in de gemeente Meierijstad afgesloten. 

‘Achter de Horizon’ tijdens wandelestafette Vrijheidspad

‘Achter de Horizon’ is een van de vele hoogtepunten uit het uitgebreide programma ‘Brabant: Brug naar Vrijheid’ waarmee Brabant van september 2024 tot mei 2025 stilstaat bij 80 jaar vrijheid. De voorstelling op 13 september vindt plaats tijdens het overdrachtsmoment van de 10de etappe van het Vrijheidspad, ook onderdeel van ‘Brabant: Brug naar Vrijheid’. Het Vrijheidspad is een 11-daagse wandelestafette van in totaal ca. 330 kilometer en 22 etappes, waar iedereen aan kan deelnemen. Met deze estafette slaat Brabant Herinnert een brug tussen de provincies Limburg, Brabant en Gelderland en wordt het gezamenlijke verhaal verteld van de bevrijding van Zuid-Nederland.

Programma ‘Brabant: Brug naar Vrijheid’

Het thema ‘Brabant: Brug naar Vrijheid’ symboliseert de verbinding tussen het verleden en heden, maar ook de verbinding tussen generaties, locaties en mensen. Met het uitgebreide programma maakt Brabant Herinnert de impact van de Tweede Wereldoorlog en de relevantie van vrede en vrijheid zichtbaar. Door verhalen te delen en te reflecteren op de dilemma’s van toen, worden de waarden van vrijheid en vrede op een actuele en toegankelijke manier gepresenteerd. Lokaal worden er tal van activiteiten georganiseerd samen met bevlogen vrijwilligers, gemeenten en andere organisaties. Brabant Herinnert organiseert zelf activiteiten en werkt samen in allerlei initiatieven. Kijk voor de volledige programmering op BrabantHerinnert.nl.

Share This