Logo Brabant Herinnert

Crossing Time

Nationaal Monument Kamp Vught


”Crossing Time” is een meeslepende audiovisuele installatie in Nationaal Monument Kamp Vught, gecreëerd door Beeldjutters en de Theatermachine. Deze installatie nodigt bezoekers uit om deel te worden van een poëtische wereld waarin tijd vertraagt en reflectie op vrijheid en geschiedenis centraal staat.

 

Crossing Time

Crossing Time is een audiovisuele installatie in Nationaal Monument Kamp Vught. Wandel door de buitenruimte van Kamp Vught waar met videoprojecties, licht en audio een ruimtelijke installatie is gemaakt door Beeldjutters en de Theatermachine. In een tijd waarin we allemaal gebombardeerd worden met prikkels, en de wereld maar doordraait geeft Crossing Time een ander perspectief dan we doorgaans gewend zijn. De beelden vertragen de tijd, vooruit of achteruit. Als bezoeker word je onderdeel van de installatie en ondergedompeld in de beelden. Door van standpunt of perspectief te wisselen bepaal je zelf de rol die je wilt aannemen. Kies je voor een afstandelijke blik of maak je liever deel uit van deze carrousel van licht en beweging?  Vooraf verzamelen bezoekers zich voor een korte proloog ‘Wij zijn zij’ door acteur Gerrit Dragt waarna ze vervolgens de audiovisuele installatie buiten ontdekken. 

De makers van het werk hebben zelf de oorlog niet meegemaakt. Ze stelden zichzelf de volgende vragen bij de totstandkoming van Crossing Time: “75 jaar bevrijding herdenken in onze huidige tijd, hoe doe je dat? Hoe maak je duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is in deze wereld? Hoe overbrug je de kloof tussen de keiharde realiteit en menselijke maat?” Crossing Time nodigt uit om na te denken en parallellen te trekken tussen heden en verleden. Je wordt verleid om de ratio los te laten en terug te keren naar het gevoel, naar de emotie, op zoek naar de kern van het onzegbare en ondenkbare.

Over Beeldjutters:

Beeldjutters is op Terschelling ontstaan uit een samenwerking van Julian van Buul en Vincent Vriens. Sinds het eerste project werken ze samen met componist en audiojutter Joost van Dijk. Hun projecten laten zich nog het beste omschrijven als ‘visuele poëzie’. Julian en Vincent vinden dat de wereld om ons heen altijd nog iets fijner, gekker, bijzonderder, positiever of mooier kan. Daarom nemen ze je graag mee op reis door hun droomwerelden van videoprojecties. Donkere ruimtes worden hier licht, dromen worden werkelijkheid, zand verwordt tot water en het verleden wordt zichtbaar in de toekomst. De geschiedenis en de verhalen van een plek of gebeurtenis, maar ook de architectuur van het stedelijke of natuurlijke landschap nemen ze mee in hun ontwerpen en bepalen vaak de sfeer, het ritme en tempo van de beelden die ze projecteren. De installaties en performances hebben daardoor een unieke binding met de plek waar ze vertoond worden.

Over Isabel Nielen:

Speciaal voor Crossing Time werkt Beeldjutters samen met lichtontwerper Isabel Nielen van de Theatermachine. De Theatermachine is een collectief van drie lichtontwerpers. Individuele leden van de Theatermachine maken naast hun ontwerpen voor theater, musea, muziek en architectuur, licht als zelfstandige kunstvorm.
Isabel Nielen werkte, vanuit een achtergrond in de beeldende kunst, vele jaren als lichtontwerper voor theater, dans en opera binnen en buiten reguliere podia. Locatietheater werd haar specialiteit. “Met een eindeloze fascinatie voor de interactie tussen licht en donker, tussen gevoel en zien, tussen kijken en bekeken worden is de samenwerking met de Beeldjutters een spannende ontdekkingsreis”.

 

Credits Crossing Time
Concept, ontwerp en uitvoering: Beeldjutters (Julian van Buul en Vincent Vriens), Theatermachine (Isabel Nielen)
Geluid compositie: Joost van Dijk
Opnames, beeldbewerking en animatie: Julian van Buul, Vincent Vriens, Thomas Bouvy, Jolein Kop, Sytske Nijp en Demian Geerlings
Technische productie en ondersteuning: Niels Krupers, Benno Barends, Jasper Kayser, Aukes Theatertechniek, Arthur Moret, Sebastiaan Schoonen, Mike Evers, Thijs Wijnands en Bastiaan Beszelsen
Productie filmopnames: Manouk Eenig
Beweging performers en figuranten: Sarah Prescimone en Gegam Soghomonyan
Performers: Sarah Prescimone, Ad van Iersel, Ulrike Dozman, Ulrike Doszmann, Robbin Castillo, Arjan Gebraad en Julie Kurris
Productie: Artifex
Met dank aan: alle figuranten, medewerkers van Nationaal Monument Kamp Vught, medewerkers van Penitentiaire Inrichting Vught, Bob Driessen, Simon Haen, Marisa Smid, Pieter Reijnen en Joanne Leijten