Logo Brabant Herinnert

Panorama Ysselsteyn

Oorlogsmuseum Overloon en Duitse OorlogsBegraafplaats Ysselsteyn


Strijbos & Van Rijswijk onttrekken het landschap aan de dagelijkse realiteit door het te ‘bedekken’ met klank. Zo ontstaat een nieuw soort relatie tussen het publiek en de Duitse OorlogsBegraafplaats Ysselsteyn. De betekenis, de werking, het effect van Panorama ontstaat door het samenspel van kunstwerk, toeschouwer en omgeving. Panorama functioneert als een soort katalysator om verschillende lezingen mogelijk te maken.

 

Panorama Ysselsteyn

In Ysselsteyn, op 15 minuten rijden van Oorlogsmuseum Overloon, ligt de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland. Een duizelingwekkend aantal kruizen met witte letters, voor iedere gesneuvelde één. Twee bijzondere locaties die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dagelijks om 13.00 en 16.00 uur bedekken klanken de begraafplaats. Deze fascinerende klankbeleving, via geluidsinstallaties verspreid over het veld, haalt de bezoeker uit de dagelijkse realiteit op Ysselsteyn. Hiermee schept componistenduo Strijbos & Van Rijswijk een moment waarin de bezoeker haar relatie met de geschiedenis kan herdenken, bevragen en herinterpreteren. Strijbos & Van Rijswijk onttrekken het landschap aan de dagelijkse realiteit door het te ‘bedekken’ met klank. De betekenis van Panorama Ysselsteyn ontstaat door een betoverende klankbeleving die de bezoeker de militaire begraafplaats op een andere manier laat ervaren. Met Panorama Ysselsteyn wordt het publiek uitgenodigd een ervaring in te stappen waar ruimte is voor eigen interpretatie in een collectieve beleving.

 

Tickets en praktische informatie

Locatie: Duitse OorlogsBegraafplaats Ysselsteyn (Timmermannsweg 75, Ysselsteyn)
Data: Op 13/14 en 27/28 oktober dagelijks performances net voor zonsondergang

Het klanklandschap is daarnaast ook t/m begin november dagelijks te beluisteren om 13.00 en 16.00 uur via geluidsinstallaties in samenspel met het carillon. Een aanvullend bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon wordt aangeraden.

 

Over Strijbos & Van Rijswijk:

De crossmediale elektro-akoestische muziek van Strijbos & Van Rijswijk levert internationaal veel lof op. Strijbos & Van Rijswijk dagen mensen uit om het met een open geest te benaderen. Ze kunnen er omheen lopen, er doorheen lopen, er zelf in gaan zitten. Het geluid kan uit verschillende richtingen komen. Het kan ze omringen, overspoelen. De geluidsbronnen kunnen over een ruimte worden verdeeld – de bezoekers kunnen de verschillende geluidsgebeurtenissen ervaren. Strijbos & Van Rijswijk inspireren de verbeelding door middel van geluid. Hun installaties en composities transformeren alledaagse locaties, objecten, ruimtes en soms zelfs gedachten.

“We dagen ons publiek uit om zich proactief met het werk bezig te houden. Juist deze interactie brengt ons werk tot leven.”

Credits Panorama Ysselsteyn
Compositie en regie: Jeroen Strijbos & Rob van Rijswijk
Sopranen: Bauwien van der Meer, Mijke Sekhuis en Linde Schinkel
Choreografie: Rita Hoofwijk
Libretto onderzoek: Ilja Hijink
Cultuur filosofisch advies: Marc Colpaert

Lichtontwerp: Uri Rapaport en Bart Verzellenberg
Studio-opnames sopranen: Daniëlla Buijck, Kathelijn van Dongen en Els Mondelaers
Begunstigers: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Tilburg

Panorama Ysselsteyn is nu ook onderdeel van een samenwerkingsproject met Odapark en Venraysmuseum genaamd In de Schaduw van de Tijd. Dit project neemt het levensverhaal van de schilder Eeltje de Vries als uitgangspunt, die tijdens de bezetting in en voor Duitsland werkte, en nadien in Eindhoven en Venray woonde. Kijk voor meer informatie op www.indeschaduwvandetijd.nl