Panorama Ysselsteyn

Een betoverend klankspel op Panorama Ysselsteyn


Op de grootste militaire begraafplaats van Nederland – Panorama Ysselsteyn – was dit najaar het fascinerende geluidskunstwerk en de indringende landschapsopera ‘Panorama Ysselsteyn’ van componistenduo Strijbos & Van Rijswijk te beleven.

 

Panorama Ysselsteyn

In Ysselsteyn, op vijftien minuten rijden van Oorlogsmuseum Overloon, ligt de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland. De uitgestrekte velden en het duizelingwekkend aantal kruizen waren tot begin november 2023 het toneel voor een bijzondere klankspel. De fascinerende muzikale beleving, verspreid via geluidsinstallaties over het veld, haalde de bezoeker even uit de dagelijkse realiteit. Componistenduo Strijbos & Van Rijswijk creëerde hiermee een moment waarin de bezoeker haar relatie met de geschiedenis kan herdenken, bevragen en herinterpreteren.

Klik hier voor een impressie.

Over Strijbos & Van Rijswijk:

De crossmediale elektro-akoestische muziek van Strijbos & Van Rijswijk levert internationaal veel lof op. Strijbos & Van Rijswijk dagen mensen uit om het met een open geest te benaderen. Ze kunnen er omheen lopen, er doorheen lopen of in gaan zitten. Het geluid kan uit verschillende richtingen komen. Het kan ze omringen, overspoelen. De geluidsbronnen kunnen over een ruimte worden verdeeld zodat de bezoekers de verschillende geluidsgebeurtenissen optimaal ervaren. Strijbos & Van Rijswijk inspireren de verbeelding door middel van geluid. Hun installaties en composities transformeren alledaagse locaties, objecten, ruimtes en soms zelfs gedachten. “We dagen ons publiek uit om zich proactief met het werk bezig te houden. Juist deze interactie brengt ons werk tot leven.”

Credits Panorama Ysselsteyn
Compositie en regie: Jeroen Strijbos & Rob van Rijswijk
Sopranen: Bauwien van der Meer, Mijke Sekhuis en Linde Schinkel
Choreografie: Rita Hoofwijk
Libretto onderzoek: Ilja Hijink
Cultuur filosofisch advies: Marc Colpaert

Lichtontwerp: Uri Rapaport en Bart Verzellenberg
Studio-opnames sopranen: Daniëlla Buijck, Kathelijn van Dongen en Els Mondelaers
Begunstigers: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Tilburg

Panorama Ysselsteyn is nu ook onderdeel van een samenwerkingsproject met Odapark en Venraysmuseum genaamd In de Schaduw van de Tijd. Dit project neemt het levensverhaal van de schilder Eeltje de Vries als uitgangspunt, die tijdens de bezetting in en voor Duitsland werkte, en nadien in Eindhoven en Venray woonde. Kijk voor meer informatie op www.indeschaduwvandetijd.nl