Partners

Brabant Herinnert is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. Brabant Herinnert is partner van Europe Remembers. Hieronder staan de partners van Brabant Herinnert weergegeven.

Initiatiefnemers

GENERAAL MACZEK MEMORIAL BREDA

Na de landing in Normandië komt de Poolse generaal Stanislaw Maczek met zijn divisie aan bij de stadsgrenzen van Breda, dat ze vrijwel zonder burgerslachtoffers bevrijden. Kort erna wordt duidelijk dat Polen na de oorlog onder de Russische invloedssfeer valt. De Poolse troepen beseffen dat ze hun eigen land waarschijnlijk nooit zullen bevrijden, maar Maczek herinnert zijn troepen eraan dat ze ondanks dat ze hun moederland kwijt zijn, ze nog wel hun eer hebben om voor te vechten. De Polen volgen hun leider en trekken verder in de strijd.

NATIONAAL MONUMENT KAMP VUGHT

Kamp Vught, ook wel Konzentrationslager Herzogenbusch, werd in 1943 gebouwd en was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. In slechts 18 maanden, zaten meer dan 32.000 mensen hier gevangen. Veelal omdat zij Joods waren of omdat zij bij het verzet zaten. Het herinneringscentrum van National Monument Kamp Vught verteld over het ontstaan van het kamp en over het nationaalsocialisme tijdens de tweede wereldoorlog.

website: www.nmkampvught.nl

OORLOGSMUSEUM OVERLOON

Oorlog hoort in het museum. Dat is het motto van het Oorlogsmuseum. Het Oorlogsmuseum Overloon presenteert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. U ziet hier hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren, maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet, maar ook voor de vervolging. Ten slotte wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan de bevrijding, met speciale aandacht voor de Slag bij Overloon.

website: www.oorlogsmuseum.nl

STICHTING BEVRIJDING BRABANTSE WAL

‘Leven in vrede en vrijheid is een groot goed, dat niet vanzelfsprekend is. Vrijheid vraagt om grote verantwoordelijkheid van ieder individu en aan vrede en vrijheid moet constant worden gewerkt. Eenieder die in Nederland leeft moet zich er van bewust zijn dat de verworvenheden rondom onze vrijheid grote offers hebben gevraagd’.

In 2014 organiseerde een gelegenheidscomité op verzoek van het gemeentebestuur van Bergen op Zoom, een scala aan activiteiten om de 70ste verjaardag van de Bevrijding te herdenken en te vieren. Het bijzondere programma van 2014 was voor het gemeentebestuur van Bergen op Zoom aanleiding om aan het gelegenheidscomité te vragen haar werk voort te zetten. Vrijwel direct na het verzoek van het gemeentebestuur stemde het comité hiermee in en werd de draad weer opgepakt. Inmiddels is het comité omgevormd in een stichting en voert als naam: Stichting Bevrijding Brabantse Wal.

website: www.stichtingbbw.nl

ERFGOED BRABANT

Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant. En maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.

Als partner van Crossroads Brabant ’40-’45, verzameld Erfgoed Brabant o.a. de verhalen van mensen over levensveranderende gebeurtenissen, ingrijpende keerpunten of keuzemomenten die de levens van mensen voorgoed veranderden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

website: www.erfgoedbrabant.nl

VISITBRABANT

VisitBrabant is de marketingorganisatie van Brabant. Met als primaire taak het ontsluiten van het aanbod in de Brabantse vrijetijdssector, om zo gezamenlijk Brabant nóg aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Vanuit deze rol adviseert, faciliteert en ondersteund VisitBrabant stichting Crossroads Brabant ’40-’45.

website: www.visitbrabant.nl

Proudly supported by

Provincie Noord Brabant

PROVINCIE NOORD-BRABANT

Brabant heeft een rijke cultuur die belangrijk is voor de Brabantse identiteit én samenleving. Naast inspiratie en amusement zorgt cultuur voor reflectie, verbinding, een prettigere leefomgeving en een goed vestigingsklimaat. Daarom investeert de provincie in een aantrekkelijk cultureel klimaat.

website: www.brabant.nl

Samenwerkingspartners

Provincie Noord Brabant

BIESBOSCH MUSEUMEILAND

Het Biesbosch MuseumEiland is een museum in Werkendam in Noord-Brabant. Het werd geopend in 1994. In het natuurmuseum wordt aandacht besteed aan de jacht, de visserij, de griend- en rietcultuur en de geschiedenis. Ook het verzet in de Tweede Wereldoorlog in de Biesbosch komt uitgebreid aan bod.

website: www.biesboschmuseumeiland.nl

Provincie Noord Brabant

BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

Bij Breda University of Applied Sciences studeren zo’n 7.000 studenten uit binnen- en buitenland. Bij ons kun je terecht voor een hbo-bacheloropleiding op het gebied van Games, Media, Hotel, Facility, Leisure, Logistics, Built Environment of Tourism.

website: www.buas.nl

Provincie Noord Brabant

EUROPE REMEMBERS

The years 2019 and 2020 are fast approaching and with this the important momentum of the 75th anniversary of the liberation of Europe and the end of the Second World War. The number of living veterans who have fought for our liberation is getting smaller with every passing day and that is why it has never been more important to honour their sacrifice before they pass away.

To mark the important momentum of these anniversary years, numerous commemorations and events will take place across Europe. We expect large numbers of visitors to travel to and within Europe to attend all these anniversary events.
The Liberation Route Europe Foundation, in collaboration with its partners, would like to grasp this opportunity to collectively honour, remember, reflect, and inspire people with an international awareness and remembrance tourism campaign called Europe Remembers 1944-1945.

website: www.europeremembers.com

Provincie Noord Brabant

KBO-Brabant

KBO-Brabant is een actieve vereniging voor mensen vanaf 50 jaar. De vereniging heeft ongeveer 130.000 leden, die lid zijn van ca. 300 Afdelingen. Die Afdelingen vormen het hart van onze organisatie. Daar ontmoeten senioren elkaar, doen ze samen aan ontspanning en sport, nemen zij deel aan culturele- en zingevingsactiviteiten en worden hun individuele en collectieve belangen behartigd. Deze activiteiten worden vooral mogelijk gemaakt door de vrijwillige inzet van een grote groep actieve leden.

website: www.kbo-brabant.nl 

Provincie Noord Brabant

LIBERATION ROUTE EUROPE

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden.

website: www.liberationroute.nl