Permanente aandacht voor een tijdelijk monument
Permanente aandacht voor een tijdelijk monument
Op zondag 23 februari werd in het Hornemann Huis de wand ‘Namen en Nummers Brabant’ onthuld. Op deze wand zijn alle naambordjes gehangen die in de afgelopen vier jaar door inwoners van Brabant zijn gemaakt voor de Joodse en Sinti-slachtoffers van de Holocaust.
In 2021 begon Stichting Verhalis met het Landelijke project ‘Namen en Nummers’ in Brabant met een herdenkingsproject in Tilburg. Inwoners adopteerden een naam van een Holocaustslachtoffer uit de stad en maakten daar een naambordje voor op een houten plankje. Tijdens de herdenking op 3 september legden ze de naambordjes op een grote plattegrond van de stad in het Spoorpark. Door één naam te adopteren en op zoek te gaan naar het levensverhaal erachter, beseften deelnemers meer wat de Holocaust heeft betekent, dan door het onvoorstelbare getal van 6.000.000 slachtoffers. In 2022 en ‘23 organiseerden we Namen en Nummers in Breda en Eindhoven en afgelopen jaar in de Citadel in ’s-Hertogenbosch. Dit resulteerde in ruim 1100 naambordjes, gemaakt door
even zo vele Brabanders.
Het Hornemann Huis in Eindhoven bood een permanente plek aan voor alle naambordjes die tot nu toe zijn gemaakt. Tegen een 10 meter hoge wand waarop de contouren van Noord-Brabant zijn aangebracht, hebben vele handen die naambordjes opgehangen.
Als openingshandeling werden er nog twee naambordjes aan toegevoegd: Cis van Heertum had een naambordje voor Charlotte Sternfeld uit Den Bosch gemaakt en de twaalfjarige Jur Munnik maakte een naambordje voor Hugo Andriesse uit Cuijk.
Iedereen die nog een naam uit zijn/haar dorp of stad wil herdenken kan een naam adopteren op namenennummers.nl en in het Hornemann Huis een plankje ophalen om er een naambordje voor te maken.
