Tussentijd - Theater na de Dam

Biesbosch MuseumEiland


Kom op 4 of 5 mei 2024 naar de bijzondere voorstelling ‘TussenTijd’ over de verborgen verhalen van

het Biesbosch eiland!

 

Tussentijd

”Tussentijd” is een jongerenvoorstelling geproduceerd door ToBe in opdracht van Brabant Herinnert. Hierin werken we samen met Theater Na de Dam en Biesbosch MuseumEiland. Jongeren uit de regio van de Biesbosch gaan op zoek naar de verhalen van de Tweede wereldoorlog, toen dit gebied veel schuilplaatsen herbergde.

Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog
Kom op 4 en 5 mei 2024 naar de bijzondere editie van onze jongerenvoorstelling Theater Na de Dam. De locatie is het Biesbosch MuseumEiland. Jongeren uit de regio zijn op zoek gegaan naar de verhalen van de Tweede wereldoorlog, toen dit gebied veel schuilplaatsen herbergde. De Biesbosch werd na de bevrijding van Noord-Brabant een grensgebied met het nog niet bevrijde Zuid-Holland.

Er vonden gevaarlijke overtochten plaats (crossings) om mensen, berichten of medicijnen naar de overzijde te brengen. Gidsen en koeriers waagden hun leven (niet altijd belangeloos) en deze crossings hebben het leven van mensen gered.

 

Theatervoorstelling ‘TussenTijd’
Naar aanleiding van deze verhalen is de voorstelling ‘TussenTijd’ gemaakt.
Regisseur Clara Peeters en choreograaf Lisa Dammiaans werken vanuit de eigenheid en kracht van de spelers. Hierdoor is een bijzonder speels en eigen verhaal bedacht.

 

Voorstellingen
In het weekend van 4 en 5 mei worden in totaal vier voorstellingen gespeeld. Een kaartje kost €5,- per persoon. Let op dat je bij de kaartverkoop de juiste datum en tijd kiest.

 

We wachten op het eind van de oorlog.
We bevinden ons tussen bevrijd en bezet gebied.
Dit is de Biesbosch: ruig en ruw. Onzichtbaar.
Tussen riet en wilgen bevindt zich een onhoorbaar verzet: de linecrossers.
We wachten. Nog steeds. Alweer. Nooit meer.

 

Locatie
De voorstellingen worden gehouden op Het Biesbosch MuseumEiland, De Hilweg 2, 4251 MT Werkendam. De voorstellingen en de kranslegging zijn buiten. Bezoekers kunnen zich melden bij de balie van het museum. Daar staan onze medewerkers klaar om je te begeleiden.

Let op, de voorstelling is op een eiland!
Plan je bezoek daarom goed van tevoren op https://www.biesboschmuseumeiland.nl/plan-je-bezoek/

Over Theater na de Dam:

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Jongeren en Theater Na de Dam
Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.

Cultuurcentrum ToBe:

Cultuurcentrum ToBe is onderdeel van Stichting Cultuureducatie.

ToBe ademt cultuureducatie. Ze bieden workshops en cursussen aan op het gebied van dans, theater, (pop)muziek en kunst & design in de vrije tijd. Ze zijn actief in Dordrecht, Papendrecht en Ridderkerk. Ook organiseren we creatieve workshops, vakantieactiviteiten en evenementen met kunst & cultuur als hoofdprogramma. De leerlingen en deelnemers zijn divers: jong, oud, amateur, talent en met of zonder een fysieke of mentale uitdaging. Iedereen krijgt de kans om te ontdekken, leren en presenteren.