Bezoek de vijftiende editie van Theater na de Dam op 4 mei
Bezoek de vijftiende editie van Theater na de Dam op 4 mei
Op 4 mei 2024 vindt de vijftiende editie van de landelijke theatermanifestatie Theater Na de Dam plaats. In Oost Brabant staan er vier voorstellingen op het programma, in Den Bosch, Eindhoven en Kamp Vught. Twee van de voorstellingen worden gemaakt en gespeeld door jongeren. Tegen het licht van de actualiteit vindt Theater Na de Dam het juist nu belangrijk om lessen te trekken uit de geschiedenis voor de tijd waarin we nu leven.
Theater Na de Dam is een theatermanifestatie op 4 mei. Sinds 2010 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig om 21:00 uur meer dan 130 voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook maakt Theater Na de Dam jaarlijks een theaterprogramma met de NOS dat op 4 mei op televisie wordt uitgezonden. Daarnaast vormen jongerenvoorstellingen sinds 2012 een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Theater Na de Dam produceert dit jaar zes eigen voorstellingen (waaronder Monument). Het eerste deel van de programmering staat op www.theaternadedam.nl, vanaf half april is de programmering compleet.
Monument
VegeLijf creëert een ruimte die eenzelfde functie heeft als een oorlogs- of vredesmonument. Zo’n sculptuur geeft mensen de ruimte om gewoon even te zijn en de associaties de vrije loop te laten, die soms weer leiden tot herkenning van persoonlijke ervaringen of een onverklaarbare emotie. Je kunt een uur blijven hangen bij dat beeld, zonder oordeel, zonder te hoeven praten, zonder een goede of foute ervaring.
In Monument nodigen Hali Neto en Luuk Weers van mimecollectief VegeLijf je uit voor een route langs levende sculpturen. Lijven die fysiek balans zoeken, die harmonieus versmelten of star tegenover elkaar staan, die terug- of vooruitkijken. Jij als bezoeker krijgt de ruimte om, net als bij een sculptuur, dichtbij te komen, afstand te nemen, je te vervelen of ontroerd te raken. Museum meets mimevoorstelling meets meditatieruimte meets stadsplein.
vr 3 mei 2024 – 20:15 uur, Verkadefabriek, Den Bosch
za 4 mei 2024 – 21:00 uur, Verkadefabriek, Den Bosch
Doch (Jongerenvoorstelling)
Het is 2024. Zes jongeren spelen een verhaal. Een verhaal over WOII. Zes jongeren spelen zes verhalen. Op waarheid gebaseerd. Een Bosch verhaal. Om de geschiedenis levend te houden. Om de perspectieven te overzien. Dader, slachtoffer, wie toekijkt, wegkijkt, verzet pleegt, overloopt, verraadt, zijn normale leven leeft.
‘Doch’ Is geen gewone voorstelling. In ‘Doch’ ga je op meeslepende wijze op pad, langs persoonlijke verhalen en subtiele ontmoetingen. ‘Doch’ is een ontregelende poging om te begrijpen, te voelen en hier op theatrale wijze uitdrukking aan te geven.
04 mei 2024 – 12:30 / 15:00 / 21:00 – Theater aan de Parade, Den Bosch
Wildpark Eindhoven – De vakantie, het weer en de prijs van asperges (Jongerenvoorstelling)
Ieder jaar trekken we opnieuw hetzelfde boek uit de kast en herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Toch zijn er hoofdstukken die we liever niet lezen. Dingen die we liever niet zien, niet horen, niet over praten. Omdat het te pijnlijk is. Te waar is. Met 11 jongeren van Wildpark Eindhoven duiken we dieper op die hoofdstukken in. Want stel je voor: je vader was een beruchte NSB’er. Ga je het daar dan over hebben? Of hou je het oppervlakkig en praat je enkel nog over de vakantie, het weer en de prijs van asperges?
04 mei 2024 – 21:00 – Piet Hein Eek, Eindhoven
Matzer Theaterproducties – De Steen in mijn mond
De steen in mijn mond is een aangrijpende voorstelling geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van het Eindhovense meisje Marietje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was negen toen de oorlog begon, ze was veertien toen het zuiden van Nederland werd bevrijd. In die paar jaar voltrok er zich een groot drama in haar gezin, waarna haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn.
De prachtige beeldende tekst van schrijver Peer Wittenbols – geïnspireerd op het levensverhaal van zijn eigen moeder – maakt het leven van een kind tijdens de oorlog invoelbaar. De steen in mijn mond gaat over verlies, verwerking en vergeving. Maar ook over veerkracht dankzij nuchterheid, humor en een ijzeren vertrouwen in het goede van de medemens.
29 april – 18 mei – Nationaal Monument Kamp Vught
30 mei – 2 juni – Museum Bevrijdende Vleugels, best
6 juni – 9 juni – Het Hornemann Huis, Eindhoven