Aabrug – Meierijstad

De Aabrug is een historische brug gelegen in Meijerijstad, Noord-Brabant, Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze brug van strategisch belang vanwege zijn ligging aan de Zuid-Willemsvaart, een belangrijke verbinding voor transport van troepen en materieel tussen het zuiden en het westen van Nederland.

Op 17 september 1944, tijdens Operatie Market Garden, werd de Aabrug veroverd door geallieerde troepen. Dit was onderdeel van de opmars van de geallieerden naar het noorden van Nederland. De brug was in eerste instantie in handen van de Britse troepen, maar later werd deze overgedragen aan Amerikaanse troepen.

Op 22 september 1944 werd de brug echter aangevallen door Duitse troepen, die de controle over de brug wilden heroveren. De gevechten duurden enkele uren en de brug raakte zwaar beschadigd. De geallieerde troepen slaagden er echter in om de brug te behouden en de opmars naar het noorden te vervolgen.

Na de oorlog werd de brug hersteld en opnieuw in gebruik genomen. De Aabrug herinnert ons aan de hevige strijd die heeft plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog en herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om vrede en vrijheid te koesteren.

Op 20 september 1944 pogen soldaten van het Amerikaanse 2nd Battalion, 501st Parachute Infantry Regiment (101st Airborne Division) de brug op te blazen om te voorkomen dat Veghel vanuit Erp wordt aangevallen. Het lukt hen niet de brug op te blazen, maar beschadigen alleen op het wegdek. Verdere pogingen zijn niet mogelijk omdat Duitse eenheden snel naderen vanuit de richting Gemert.

Waterloop: Aa
Soort brug: Verkeersbrug
Gemeente: Meijerijstad

Share This