Bijna 88.000 bezoeken voor Nationaal Monument Kamp Vught in 2023

8-01-2024Nieuws

Bijna 88.000 bezoekers voor Brabant Herinnert in 2023

Nationaal Monument Kamp Vught, heeft in 2023 een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen. Met 87.627 bezoekers beleefde het herinneringscentrum een opmerkelijke groei, die voorheen niet was vertoond. In voorgaande jaren schommelde het bezoekersaantal rond de 72.000. Onder de bezoekers bevonden zich in 2023 meer dan 35.000 jongeren tussen 10 en 18 jaar, voornamelijk scholieren. Het jaar 2023 zag ook een stijging in het aantal rondleidingen, met maar liefst 1701 rondleidingen verzorgd, voornamelijk gericht op scholen (vergeleken met 1408 in 2022). De populaire audiotour junior genaamd ‘Achter prikkeldraad’ leidde wederom tot meer gezinsbezoeken.

Jeroen van den Eijnde, de directeur van Brabant Herinnert, deelde zijn enthousiasme over deze ontwikkeling: “Wij zijn enorm verheugd over deze groei, die aantoont dat het verhaal van de Tweede Wereldoorlog nog steeds velen aanspreekt. Het is duidelijk dat mensen worden aangetrokken door de indrukwekkende locatie en de verhalen die hier worden verteld, zowel ver weg als dichtbij huis. Veel van de thema’s uit die tijd blijken nog steeds relevant en actueel te zijn en worden hier duidelijk en toegankelijk gemaakt via talloze persoonlijke verhalen en moderne presentaties. We zien ook een toename van bezoekers vanuit het buitenland.”

Programma 2024
Enkele publieksactiviteiten voor 2024 zijn reeds bekend. Op 14 januari zal Marijke Verduijn, vanwege de grote belangstelling voor de derde keer, haar verhaal vertellen naar aanleiding van haar boek ‘De verliezers,’ over het interneringskamp Vught (1944-1949). Op Holocaust Memorial Day (27 januari) zal journalist Rosanne Kropman spreken over haar boek ‘Het donkerste donker,’ dat de geschiedenis van Sobibor behandelt. Reserveringen voor deze lezingen zijn vereist en kunnen worden gemaakt via de website van Brabant Herinnert (agenda). De succesvolle foto-expositie ‘Oekraïne: het pad naar vrijheid’ is verlengd tot 4 maart, gevolgd door een expositie waarin het verhaal wordt verteld van de 36 diverse nationaliteiten die gevangen werden gehouden in Kamp Vught, variërend van China tot Honduras, met behulp van innovatieve technologie.

Herdenkingen
Op 4 mei, 9 juni en 8 september zullen openbare herdenkingen plaatsvinden. Elk jaar in juni wordt stilgestaan bij de kindertransporten naar Sobibor. De herdenking in september is een vijfjaarlijks evenement en staat in het teken van de ontruiming van Kamp Vught op 6 en 7 september 1944. In 2024 zal Noord-Brabant veel aandacht besteden aan 80 jaar bevrijding, waarbij Brabant Herinnert samenwerkt met verschillende organisaties.

Theater
Van 5 mei tot 18 mei zal de voorstelling ‘De steen in mijn mond’ te zien zijn, met actrice Juul Vrijdag (MATZER). Deze voorstelling wordt opgevoerd in de gereconstrueerde barak op het kampterrein. Op 14 juni zal de monoloog ‘Sonny Boy,’ gebaseerd op het boek van Annejet van der Zijl over het leven van Waldemar Nods en zijn vrouw Rika, te zien zijn, met acteur Tarikh Janssen als afsluiting van een theatertournee van Solo Stories.

Een van de bezoekers, Frank, deelde zijn ervaring in een review: “Een prachtige en realistische plek! Zeer leerzaam en indrukwekkend. Het geeft een zeer goed beeld van wat er zich heeft afgespeeld en hoe mensen leefden in angst. Echt een aanrader!” Een andere bezoeker, Cees, voegde eraan toe: “Het is elke keer weer zeer indrukwekkend om hier te zijn. Het is bewonderenswaardig hoe bezoekers keer op keer worden verrast met bijzondere tentoonstellingen en evenementen. Chapeau!”

Share This