Retranchement onthult startpunt nationale, Canadese wandelroute

30-05-2024Nieuws

Retranchement onthult startpunt nationale, Canadese wandelroute

Vanaf 2025 ook een Canadese wandelroute van Normandië naar Duitsland

Retranchement, 29 mei 2024 – In het Zeeuwse dorp Retranchement is op 29 mei een bijzondere gebeurtenis gevierd: de onthulling van een ‘Vector of Memory’ door de kinderburgemeester van de gemeente Sluis, samen met de oudste en jongste inwoners van het dorp. Deze Vector markeert het begin van de nieuwe wandelroute ‘In de Voetsporen van de Canadese Bevrijders’, onderdeel van de Liberation Route Europe. Tijdens deze bijeenkomst werd tevens aangekondigd dat Europese subsidie is verkregen voor de uitbreiding van deze route. Vanaf 2025 kunnen wandelaars de Canadese bevrijders volgen van Normandië tot aan Duitsland. 

‘Vector of Memory’ in Retranchement

Door heel Europa markeren grote en kleine ‘Vectors of Memory’ belangrijke gebeurtenissen langs de Liberation Route Europe. Bij de Vector in Retranchement kunnen bezoekers met een QR-code het verhaal lezen van de brug die de Royal Canadian Engineers eind oktober 1944 bouwden over het Uitwateringskanaal. Deze ‘Hickman Bridge’ is vernoemd naar sergeant Hickman, die tijdens de bouw om het leven kwam.

Wandelroute ‘In de Voetsporen van de Canadese Bevrijders’

De nieuwe wandelroute loopt dwars door Nederland, van Zeeland naar Groningen, en belicht de cruciale rol van Canadese militairen bij de bevrijding van Nederland. Er is speciale aandacht voor de samenwerking met andere legers, zoals die van de Polen, Britten en Fransen. Ook wordt stilgestaan bij de ervaringen van burgers tijdens de oorlog. Deze route maakt deel uit van de Liberation Route Europe, een door de Raad van Europa erkende Culturele Route. De route omvat meer dan 10.000 kilometer aan paden langs plekken en verhalen die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De routeplanner op www.liberationroute.com en de bijbehorende app bieden gedetailleerde informatie over historische plekken langs de routes.

Canadese Wandelroute van Normandië naar Duitsland

Tijdens de bijeenkomst in Retranchement maakte Marc Kocken, lid van de Raad van Toezicht van de LRE Foundation, bekend dat Europese subsidie is toegekend voor de uitbreiding van de Canadese route. Vanaf 2025 kunnen wandelaars de gehele opmars van de Canadese bevrijders volgen, van de stranden van Normandië tot aan Noord-Duitsland. Onderweg worden talloze verhalen verteld over de strijd die de Canadese soldaten voerden voor de vrijheid. Deze internationale Canadese route wordt gerealiseerd door het Juno Beach Centre, het For Freedom Museum, Liberation Route France en de LRE Foundation. Namens de Canadese Ambassade sprak Militair Attaché kolonel Marc Lafortune zijn waardering uit voor dit initiatief.

Meer informatie over de Liberation Route Europe en de nieuwe wandelroutes is te vinden op de officiële website en de app van de Liberation Route Europe.

Share This