Brabants gravel evenement in het spoor van de bevrijders

4-06-2024Nieuws

Brabants gravel evenement in het spoor van de bevrijders

Vier de vrijheid! Stichting de Fietsende Fazant komt op zaterdag 28 september met een uniek gravel event: Operatie Fazant.

In september, 80 jaar geleden, werd Noord-Brabant bevrijd en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in een groot deel van de provincies onder de rivieren. Om stil te staan bij de herdenking van deze bijzondere mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis vindt een originele gravel toertocht plaats vanuit het historische Fort Isabella in Vught. Fiets tijdens deze tocht in het spoor van onze bevrijders over Brabants mooiste onverharde paden en langs de meest indrukwekkende oorlogsmonumenten.

Een toertocht waarbij de passie voor gravelbiken verbonden wordt met het rijk historisch oorlogserfgoed dat Noord-Brabant te bieden heeft. Deelnemers hebben de keuze uit 3 verschillende avontuurlijke gravelroutes met uiteenlopende afstanden (80km, 120km en 160km). Tijdens Operatie Fazant zullen er historische verhalen tot leven worden gebracht, middels toneelspel, beeld- en geluidsmateriaal, om de bevrijding van Noord-Brabant te eren en te herdenken. Onderweg en bij de finish zullen de deelnemers zich wanen in een levend museum.

Naast dit gravelevent op 28 september lanceert de Stichting de Fietsende Fazant ook een aantal indrukwekkende duurzame gravelroutes. Liefhebbers kunnen deze eenvoudig gratis downloaden en inladen op de telefoon of fietscomputer. Met dit initiatief wordt niet alleen een sportieve uitdaging geboden, maar ook kennis en bewustwording van de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten en die vandaag de dag nog altijd zichtbaar zijn.

Operatie Fazant is een initiatief van Bjorn Kamman, bekend van Bjornrides.cc en de Liberation Divide, Jasper van Gils, creatief directeur van Groowup, Bjorn van de Langenberg, organisator van o.a. de Grenspalenklassieker, Carola Groeneveld en Fleur Suijkerbuijk, organisatoren van Graveller.

De ticketverkoop start donderdag 6 juni om 10:00 uur. Meer informatie over dit unieke project is te vinden op de website https://www.operatiefazant.nl.

Share This