Start Panorama Ysselsteyn
Start Panorama Ysselsteyn
Ontroerende muziekbeleving op militaire begraafplaats maakt impact Tweede Wereldoorlog extra invoelbaar
Op 13 oktober 2023 start op de Duitse begraafplaats Ysselsteyn, net over de Brabantse grens in Limburg, een aangrijpende klankbeleving genaamd Panorama Ysselsteyn. Deze kunstinstallatie, gecreëerd door componistenduo Strijbos & Van Rijkswijk, haalt bezoekers uit hun dagelijkse realiteit en nodigt hen uit om hun relatie met de geschiedenis opnieuw te bekijken. Een culturele verrijking aan deze toch al indrukwekkende WOII-locatie met duizenden kruizen met witte letters dat op slechts 15 minuten rijden van Oorlogsmuseum Overloon ligt. In oktober wordt deze fascinerende klankbeleving uitgebreid met unieke zangvoorstellingen in de avond. Panorama Ysselsteyn is één van de vele projecten van Brabant Herinnert in opmars naar het Brabantbrede culturele programma ‘Brabant Brug naar Vrijheid’ dat in 2024-2025 wordt uitgerold. In dat jaar viert en herdenkt Nederland dat zij 80 jaar geleden bevrijd werd.
Panorama Ysselsteyn was één van de kunstinstallaties van het culturele programma ‘De Kunst van Vrijheid’ rondom de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid in Brabant. Na de try-out werd de programmering met de eerste lockdown van de coronapandemie abrupt afgebroken. Nu bijna vijf jaar later, met de herdenking en viering van 80 jaar in het vooruitzicht, presenteert Brabant Herinnert deze unieke klankbeleving alsnog. Van 13 tot en met eind oktober bedekken ieder uur tussen 13.00 en 16.00 uur klanken via geluidsinstallaties en in samenspel met het carillon de begraafplaats. Op 13, 14, 27 en 28 oktober wordt deze fascinerende klankbeleving uitgebreid met een voorstelling waarin de gebeurtenissen rondom de Slag van Overloon het uitgangspunt vormen. Verhalenvertellers maken met deze voorstelling de impact van Tweede Wereldoorlog nog beter invoelbaar. Tickets voor de avondvoorstelling zijn verkrijgbaar vanaf 25 september via www.brabantherinnert.nl.
Brabant: Brug naar Vrijheid
Waar bij de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid het verbeelden van verhalen voorop stond, legt Brabant Herinnert in 2024-2025 meer de nadruk op verbinding. En daar waar deze niet letterlijk voorhanden is, worden bruggen gebouwd en verbeeld. Met het culturele programma ‘Brabant Brug naar Vrijheid’ herdenkt en viert Brabant Herinnert 80 jaar vrijheid. De bruggen in Brabant die tijdens WOII hun verbindende kracht verloren hebben doordat ze werden opgeblazen of anderszins ontoegankelijk waren, krijgen opnieuw betekenis. De bruggen leggen – letterlijk of figuurlijk – de verbinding tussen generaties, mensen, verhalen en locaties.