Herdenking in Nationaal Monument Kamp Vught

26-04-2024Nieuws

Herdenking in Nationaal Monument Kamp Vught
Zatedag 4 mei vanaf 14.00 uur 

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught vindt op zaterdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Aan de hand van bijdragen van onder anderen schrijver Annejet van der Zijl, oud-gevangene Elly Vleeschhouwer-Blocq en schrijver Femmetje de Wind wordt stilgestaan bij de mensen die omkwamen of werden vermoord in Kamp Vught en in andere concentratiekampen.

Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan Annejet van der Zijl. Zij schreef onder meer de bestseller ‘Sonny Boy’ over de oorlogsgeschiedenis van Waldemar Nods en Rika van der Lans. Zij gaven hun zoontje Waldy de koosnaam ‘Sonny Boy’. Het boek is verfilmd in 2011 en verscheen in vele talen. Waldemar en Rika werden vanwege hun actieve rol in het verzet gevangen gehouden in Kamp Vught. Hij kwam om bij een bombardement op het schip Cap Arcona en Rika overleed in kamp Ravensbrück.

Ruim een jaar in Kamp Vught
Femmetje de Wind is schrijver, journalist en advocaat. In april verscheen haar historische roman ‘Hij noemde me Elly’ over het oorlogsverleden en het leven van Elly Vleeschhouwer-Blocq (1924). Tijdens de research voor het boek kwam Nationaal Monument Kamp Vught voor het eerst in contact met Elly Vleeschhouwer, die tot dan toe altijd had gezwegen over de familiegeschiedenis. De joodse Elly werd, net 18 jaar, in januari 1943 opgepakt. Haar echtgenoot Wim wilde haar beschermen en ging vrijwillig mee. Vanaf medio januari 1943 tot begin juni 1944 was Elly in Kamp Vught. Mede dankzij haar werk in het Philips-Kommando overleefde ze acht kampen, waaronder Auschwitz. Acht maanden na de bevrijding vond ze haar Wim terug in Nederland. Femmetje de Wind gaat met Elly Vleeschhouwer in gesprek.

‘Spoken word’ en muziek
Joshua Snijders is woordkunstenaar en liet zich inspireren door een bezoek aan het herinneringscentrum. Speciaal voor de herdenking verzorgt hij een spoken-word-bijdrage. ‘Ik vind het belangrijk om te herdenken, omdat mensen in de vorige generaties hun eigen levens op het spel zetten voor de vrijheid waar wij nu nog van genieten.’
Singer-songwriter Stephanie Struijk omschrijft haar werk als ‘persoonlijke verhalen in liedjes’. Op 4 mei brengt zij twee toepasselijke nummers, waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar. Stephanie werd als Stevie-Ann op 18-jarige leeftijd bekend.

Stilte en kranslegging
Aan het einde van de herdenking leggen vertegenwoordigers van oud-gevangenen, nabestaanden en betrokken organisaties een krans of een bloemstuk, gevolgd door (diplomatiek) vertegenwoordigers van verschillende landen en overheden. Vervolgens worden bezoekers uitgenodigd om een portret te plaatsen dat zij uitgereikt krijgen. In 2022 werden voor het eerst foto’s met naam, geboorte- en sterfjaar uitgedeeld van de 750 mensen die overleden of gefusilleerd zijn in Kamp Vught. Twee tamboers van het Vughtse Gilde Sint Catharina gaan het publiek voor naar de plek waar de portretten een tijdelijke plek krijgen, nabij het crematorium. Directeur Jeroen van den Eijnde plaatst het eerste portret en nodigt bezoekers uit hun portret hierbij te plaatsen. Hierna volgt het defilé, waarbij bezoekers aan de andere zijde van het crematorium bloemen kunnen leggen.

Omroep Brabant
Vanaf 18.00 uur zendt Omroep Brabant op 4 mei een speciaal programma uit rond deze herdenking. Presentator Theo Verbruggen gaat onder meer in gesprek met Roderick van de Mortel, burgemeester van Vught. Zijn neef Joost van de Mortel is vanwege zijn verzetswerk geëxecuteerd op de fusilladeplaats van het kamp. De uitzending wordt herhaald tot de ochtend van 5 mei (Ziggo kanaal 30/712; KPN kanaal 507).

Pendelbussen
Vanwege de grote belangstelling is er op 4 mei een parkeerprocedure voor auto’s. Vanaf 10.00 tot 17.00 uur worden gratis pendelbussen ingezet. Bezoekers parkeren bij het strandbad De IJzeren Man aan de Boslaan. Voor een goede organisatie wordt gevraagd om de aanwijzingen op de borden en van de verkeersregelaars te volgen. Er worden extra fietsenrekken voor het hoofdgebouw geplaatst. Bezoekers met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen van maandag t/m vrijdag tot 3 mei bellen met (073) 6566764 of mailen naar info@nmkampvught.nl graag met voor- en achternaam en het kenteken. Op 4 mei is de entree vrij; het herinneringscentrum is geopend vanaf 10.00 tot 17.00 uur. Barak 1B is op 4 mei gesloten.

Bevrijdingsdag
Op zondag 5 mei is het museum geopend vanaf 10.00 uur. Deze dag zijn er drie rondleidingen om 11.00, 12.30 en 14.00 uur over het kampterrein, waarvoor bezoekers zich aan de balie kunnen aanmelden. Reserveren is niet mogelijk. Per tijdstip kunnen maximaal 25 bezoekers deelnemen (inbegrepen bij de entree).
Met de audiotour kun je op eigen gelegenheid de vaste expositie, het kampterrein en de nieuwe expositie ‘Kruispunt Vught’ bezoeken. Voor bezoekers van 10 t/m 12 jaar is er de audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’: (groot-)ouders en andere begeleiders volgen dezelfde route met hun eigen audiotour. De audiotour is ook inbegrepen bij de entree.
De kransen, bloemstukken en de 750 portretten van slachtoffers van Kamp Vught, geplaatst bij de herdenking op 4 mei, zijn te zien zolang het weer het toelaat. In de meivakantie is Barak 1B extra geopend: van maandag t/m vrijdag vanaf 12.00 uur; op zaterdag 27 april en zondag 5 mei vanaf 13.00 uur.

 

Jonge bezoeker plaatst een portret van een slachtoffer van Kamp Vught op 4 mei 2023

Foto: Jan van de Ven

Share This