Lezing Martine Letterie en Rinke Smedinga

2-04-2024Nieuws

Lezing Martine Letterie en Rinke Smedinga

Schrijver Martine en haar echtgenoot Rinke zijn een bijzonder duo. Haar opa werd in de Tweede Wereldoorlog vermoord in kamp Neuengamme; de vader van Rinke was overtuigd nazi. Hun achtergrond verschilt, maar bindt hen in de ambitie om te leren van de oorlog. Samen vertellen ze hoe deze gebeurtenissen hun leven getekend en ingekleurd hebben. Hun duolezing ‘Leven met oorlog’ vindt plaats op het podium van Het Hornemann Huis op zondag 7 april om 14.30 uur aan de Hurksestraat 42-20. De toegang is gratis.

Het verhaal

Martinus Letterie, de opa van Martine, werd in 1941 met vierhonderd andere communisten opgepakt en naar Kamp Schoorl en Kamp Amersfoort gebracht. Hij werd gedeporteerd naar kamp Neuengamme in Duitsland en werd daar na vijf weken op 33-jarige leeftijd vermoord.

De vader van Rinke werd eerst NSB-lid. Hij behoorde tot de eerste groep Nederlandse vrijwilligers die een SS-opleiding volgde; later werd hij bewaker in Kamp Westerbork. Aan het einde van de oorlog trad hij in dienst bij de Ordnungspolizei van het Duitse leger.

Het nieuwste boek van Martine “Ze kwamen ons halen” gaat over Kamp Amersfoort. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een bijzondere familie die actief was in het verzet.

 

Share This