Welkom in ‘Het Huis 44-24’

2-04-2024Nieuws

Welkom in ‘Het Huis 44-42’
Verrassend theaterspektakel in Gemert, Overloon, Weert en ‘s-Hertogenbosch

Na de successen met ‘Weg uit de Peel’ en ‘Strijd om de Kathedraal’ wordt nu door Stichting De Theatermakers gebouwd aan de productie ‘Het Huis 44-24’. De ‘afbouwfase’ is inmiddels begonnen en het is al duidelijk: Ook dit wordt weer een spectaculaire theaterbelevenis!

De reeks voorstellingen begint op vrijdag 17 mei in de buitenlucht van de Gemertse Kasteeltuin waar in totaal 9 uitvoeringen te zien zijn. Daarna verhuist ‘Het Huis 44-24’ voor 6 voorstellingen in juni naar het Openluchttheater van Overloon. Bijzonder is dat de productie daarna ook ‘binnen’ te zien zal zijn op 14 en 15 september in het Munttheater Weert en op 26 en 27 oktober in het Bossche Theater aan de Parade.

Het verhaal

Welke overeenkomsten zijn er tussen het leven in 1944 en 2024? Welke keuzes werden er toen en nu gemaakt en welke gevolgen hebben die? In ‘Het Huis 44-24’ leven we mee met twee gezinnen die allebei te maken krijgen met de omstandigheden van hun ‘tijdsgewricht’.

In 1944 komt het leven van de familie Berkvens in ‘Het Huis’ onder grote druk te staan als een gewonde verzetsstrijdster aanklopt voor hulp. Lukt het om de Duitsers lang genoeg op afstand te houden? Wat is er ‘goed’ en wie is er ‘fout’ als alles onduidelijk is?
In 2024 woont het gezin van Gils in ‘Het Huis’. Zij hebben alles en wat ze nog missen wordt meteen aangeschaft. Kan dat nog als hun luxe leventje in gevaar komt als zij ontmaskerd worden en onder de ‘sociale filter’ veel minder succesvol blijken te zijn?

‘Het Huis 44-24’ is zeker niet het ‘zoveelste bevrijdingsverhaal’ maar een verhaal dat, zeker nu, door een groot publiek beleefd moet worden. Juist door het vermengen van twee tijdsbeelden wordt, gelukkig ook met de nodige humor, duidelijk dat er in 80 jaar maar weinig is veranderd. Het verleden gaat in gesprek met het heden in een bijzonder decor met meer dan 70 acteurs uit heel Brabant en Limburg. De Theatermakers, Bas Leenders en Casper Vriens, hopen met deze voorstelling nog meer gesprekken en (bevrijdings-)verhalen op gang te brengen.

Kaarten voor deze theaterbelevenis zijn verkrijgbaar op www.hethuis44-24.nl. Rondom de voorstellingen wordt ook een educatief project samengesteld. Meer informatie daarover is op de website te vinden.

Share This