Nationaal Monument Kamp Vught, eerste Kidsproof museum van Nederland

1-02-2023Nieuws0 Reacties

NM Kamp Vught is het eerste Kidsproof museum van Nederland. De Museumvereniging heeft op 22 november bekend gemaakt dat Nationaal Monument Kamp Vught de titel Kidsproof ontvangt. Van minimaal zestig ‘museuminspecteurs’ kreeg het museum een hoge waardering en verheugt het zich nu om nog meer kinderen te mogen ontvangen. 

Directeur Jeroen van de Eijnde: “Naast het aanbod voor rondleidingen aan scholieren vanaf groep 7 over het kampterrein wilden we een passend aanbod ontwikkelen voor kinderen die met hun ouders of andere begeleiders het museum bezoeken. We vertellen de kampgeschiedenis op een manier die ‘behapbaar’ is en die zeker niet afschrikt.”

Niet alleen Nationaal Monument Kamp Vught maar ook Oorlogsmuseum Overloon, Kasteel Heeswijk, Museum Helmond, Museum Klok & Peel, Natuurmuseum Brabant en het preHistorisch Dorp behoren tot de 55 Kidsproof musea. Door vragen in te vullen als: ‘Hoeveel sterren krijgt dit museum van jou?’, ‘Wat zou je andere kinderen vertellen over dit museum?’ krijgt het museum een score. Uit de scores van een heel seizoen komen de Kidsproof musea.

De audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ is ontwikkeld voor bezoekers van 10 t/m 12 jaar. Met een kleurrijk fotoalbum gaan jongeren op pad en voeren ze opdrachten uit. Jonge bezoekers leren over de verhalen van leeftijdgenoten. Volwassenen kunnen tegelijk hun eigen audiotour volgen.

Directeur Jeroen van den Eijnde: “Met de audiotour is een bezoek aan deze inspirerende plek ook voor kinderen vanaf 10 jaar met hun ouders of grootouders veel toegankelijker geworden. Ik ben blij met deze erkenning; de titel van Kidsproof museum geeft de stem van de jonge bezoekers weer.”

Vanaf 1 december maakt de Museumvereniging de winnaars van elke provincie bekend. De landelijke winnaar wordt op 31 januari bekend gemaakt.

Share This