Eerdere projecten 

Vrijheidspad

De 11-daagse wandelestafette Vrijheidspad was een bijzondere samenwerking en verbond de provincies – Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland – via de historische Market Garden Liberation Route en het Airbornepad van Wandelvereniging OLAT. Samen met gemeenten, organisaties en deelnemers werd niet alleen gewandeld, maar ook verhalen gedeeld over oorlog, vrijheid en verbondenheid. Het Vrijheidspad sloot aan bij herdenkingen en vieringen, waarbij partners vanuit alle regio’s samenwerkten om de boodschap van vrijheid levend te houden.

Oorlogsmuseum Overloon

Crossing Time

“Crossing Time” was een meeslepende audiovisuele installatie in Nationaal Monument Kamp Vught, gecreëerd door Beeldjutters en de Theatermachine, die tot eind 2023 te bezoeken was. Deze installatie nodigde bezoekers uit om deel te worden van een poëtische wereld waarin de tijd vertraagde en reflectie op vrijheid en geschiedenis centraal stond.

 

Panorama Ysselsteyn

In Ysselsteyn, op vijftien minuten rijden van Oorlogsmuseum Overloon, ligt de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland. De uitgestrekte velden en het duizelingwekkend aantal kruizen waren tot begin november 2023 het toneel voor een bijzondere klankspel. De fascinerende muzikale beleving, verspreid via geluidsinstallaties over het veld, haalde de bezoeker even uit de dagelijkse realiteit. 

STILLLEVEN 

In 2019 en 2020 vierden we dat Brabant 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. . Eén van de iconische projecten uit het programma rondom 75 jaar vrijheid is de collectie STILLLEVEN, waarin sleutelscènes uit de opgehaalde verhalen zijn vastgelegd in 75 miniatuurvormen door Studio Rocco Verdult.

Bekijk meer van onze eerdere projecten

waiting for it to end...

De Biesbosch diende als grens tussen bevrijd Noord-Brabant en nog bezet Zuid-Holland tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor er overtochten plaatsvonden van bevrijd naar bezet gebied en vice versa. Verzetstrijders, materialen en boodschappen werden ’s nachts overgezet, terwijl de Duitsers op de loer lagen. De kunstenaar Alaa Minawi uit Libanon, die zelf ervaring heeft met voortdurende conflicten, heeft het perspectief van de gewone burgers vastgelegd in zijn werk “Waiting for it to end”. Dit 8 meter hoge en brede beeld staat permanent in de Biesbosch en symboliseert het wachten op vrijheid.

Dilemma Doolhof

Deze interactieve kunstinstallatie stelde in 2020 bezoekers voor ingrijpende keuzes in conflictsituaties uit het verleden en het heden. Tijdens een wandeling door het Dilemma Doolhof wordt de impact van de Tweede Wereldoorlog tastbaar en invoelbaar gemaakt, en overgedragen aan jongere generaties.

Boek: Brabant, Brug naar Vrijheid

Meer dan vijfenzeventig ­persoonlijke verhalen, voor iedere Brabantse gemeente tenminste één verhaal. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Daarnaast zijn de ver­halen verrijkt met verschillende essays en historische kaders die het tijdsframe en bijzondere gebeurtenissen duiden.

Airborne

In september 1944 landden Amerikaanse parachutisten van de 101e Luchtlandingsdivisie in een weiland tussen Best en Son om deel te nemen aan Operatie Market Garden. Ze streefden ernaar Eindhoven te bevrijden, maar de slag bij Arnhem mislukte. Desondanks werd Brabant bijna volledig bevrijd. Het kunstproject ‘Airborne’, herdacht deze gebeurtenis met drieduizend wapperende vlaggen en geprojecteerde beelden. Het project herinnert mensen eraan om stil te staan bij de opoffering van soldaten voor vrijheid.

TussenTijd - Theater na de Dam

”Tussentijd” is een jongerenvoorstelling geproduceerd door ToBe in opdracht van Brabant Herinnert. Hierin werken we samen met Theater Na de Dam en Biesbosch MuseumEiland. Jongeren uit de regio van de Biesbosch gaan op zoek naar de verhalen van de Tweede wereldoorlog, toen dit gebied veel schuilplaatsen herbergde.